Vattenhantering inom jordbruket blir en allt viktigare fråga i takt med att klimatet blir varmare och vädermönster förändras, i Sverige är området särskilt prioriterat inom Livsmedelsstrategi 2.0.

Flygbild över lanskap med jordbruk.

För att underlätta gränsöverskridande samarbeten sker standardiseringsarbete inom området i flera olika tekniska koommittéer. ISO-kommittén ISO/TC 347 Data-driven agricultural systems kommer att starta en arbetsgrupp för mätningar med hjälp av satellitbaserad, UAV-baserade och markbaserade sensorer för detektering av vattenbrist. Som en del av det arbetet har även pågående standardiseringsarbete i andra kommittéer utvärderats.

I korthet fungerar internationellt standardiseringsarbete på så sätt att nationella standardiseringsorgan såsom Svenska Institutet för Standarder (SIS) organiserar tekniska kommittéer som ”speglar” de internationella kommittéerna i International Standards Organisation (ISO). Inom ramen för dessa drivs sedan det internationella arbetet med standarder. Inom området vattenhantering för jordbruk pågår arbete inom två olika kommittéer ISO/TC 347 ”Datadriven Agrifood systems” och ISO/TC 23 ”Tractors and machinery for agriculture and forestry”.

Den internationella kommittén ISO/TC 347 "Datadriven Agrifood systems" speglas i Sverige av den nystartade kommittén SIS/TK 641 Datadrivna jordbruks- och livsmedelssystem med fokus på data och datadelning där det första plenariet (årsmötet) nyligen hållits, vilket beskrivs på Kunskapsnav för jordbrukets digitaliserings hemsida (länk).

Den internationella kommittén ISO/TC 23 Tractors and machinery for agriculture and forestry speglas i Sverige av SIS/TK 228 Lantbruksmaskiner och på internationell nivå har standarder för bevattning och dränering tagits fram i den särskilda kommittéen ISO/TC 23/SC 18. Den första versionen för en standard för interoperabilitet inom övervakning och kontroll av bevattning, ISO 21622-3:2024 publicerades 2024 och ett slutgiltigt förslag för standardisering av bevattningsarbete finns nu publicerad under namnet ISO/FDIS 7673-3.

Rent praktiskt beskriver ISO 21622 hur bevattningsledningar och slussar styrs och övervakas medan ISO 7673 kommer att beskriva hur bevattning kan prognosticeras, planeras och styras. Behovsanalysen i ISO/TC 347 indikerar att det därutöver kan finnas behov av ytterligare arbete inom:

  • Detektion av vattenbrist och hur data från satellit, drönare, och markbaserade system kan användas eller integreras i beslutsstödssystem och varningssystem.
  • Smart styrning av bevattningsledningar och vattenreglering i diken.
  • Mätning av vattenbrist som fenotyp i grödor.
  • Övergripande ramverk för att utvärdera vattenrbrist och dess följder.

Arbetet i den svenska tekniska kommittén SIS/TK 641 går att följa via SIS men det saknas i dagsläget medlemmar med fokus på vatten- och kartering vilket innebär att svensk representation i den föreslagna arbetsgruppen i dagsläget saknas. Forskare och företag som är intresserade av arbetet kan därför kontakta sin organisationsrepresentant eller SIS projektledare Anders Thellberg för att anmäla sitt intresse för arbetet.

Kontaktperson

Tomas Klingström.

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU)

Tomas Klingström
Koordinator vid Institutionen för husdjurens biovetenskaper (HBIO); HBIO, Kvantitativ genetik och husdjursavel


E-post: tomas.klingstrom@slu.se
Telefon: +46 72 503 1924

slu.se

Kunskapsnav för jordbrukets digitalisering