19 mars 2025

Den 11-13 mars deltog vi i en internationell standardiseringskonferens, även kallad Plenarmöte, i Berlin tillsammans med den tekniska ISO-kommittén "Data-driven agrifood systems" (ISO/TC 347). Kommittén samlar experter från 25 länder och konferensen ägde rum på den tyska standardiseringsorganisationen Deutsches Institut für Normung (DIN).  

Plenarmöte i Berlin.
Plenarmötet i Berlin pågick i flera dagar.

Det svenska teamet bestod av Anders Thellberg, Projektledare på SIS, Tomas Klingström från SLU, och Per Frankelius från Linköpings universitet. Per och Tomas representerade Kunskapsnav för jordbrukets digitalisering, men Tomas hade även SLU Gigacow-hatten på sig och Per bar även Agtech Sweden-hatten.

Anders Thellberg, SIS, Per Frankelius, LiU och Tomas Klingström, SLU.
Anders Thellberg, SIS, Per Frankelius, LiU och Tomas Klingström, SLU.

– Vi hade många intressanta samtal med personer från t.ex. Japan, Senegal, Indien, USA och Norge. Allmänt kan man säga att det här är en milstolpe i lantbrukets historia. ISO-kommittén tar ett helhetsgrepp över data i lantbruket och det är en ynnest för oss att få vara med i detta äventyr, reflekterade Per Frankelius.

– Standardisering är både kreativa och formella processer och det är strikt reglerat vilka som får vara med på sådana här aktiviteter. Vi fick vara med helt enkelt för att vi har ett formellt deltagande i SIS kopplat till just ISO/TC 34, reflekterade Tomas Klingström.

Under konferensen deltog vi bland annat i arbetsgruppen "Annotating agrifood data for AI". Diskussionerna var sofistikerade och rörde data, AI och hur vi kan förbereda världens jordbruk för en framtid där AI spelar en stor roll.

Kontakt

Kunskapsnav för jordbrukets digitalisering

Senaste nytt från LiU

Jonas Rohdin, Steve Lien, Martin Vikblad och Chipo Ziyambe.

LiU och Stanford utvecklar drönarteknik för skogsbrandsövervakning

Studenter från Linköpings universitet och Stanford har utvecklat en drönare som kan hjälpa brandmän att bekämpa skogsbränder på ett säkrare och smartare sätt.

Många vill läsa program på LiU - antagningsbeskedet är här

Intresset för LiU:s utbildningsprogram har ökat, men totalt sett har något färre antagits jämfört med förra hösten. Samtidigt har vissa program, som Läkarprogrammet och vissa civilingenjörsprogram, tagit in fler studenter.

Studenter från kursen From Lab to Market deltar i rundvandring i labbet

Från labb till marknad med studenters hjälp

I takt med att världen söker hållbara energilösningar har grön vätgas seglat upp som en nyckelspelare i omställningen. Vid Linköpings universitet får studenter nu chansen att arbeta med verkliga utmaningar kopplade till denna teknik.