19 mars 2025

Den 11-13 mars deltog vi i en internationell standardiseringskonferens, även kallad Plenarmöte, i Berlin tillsammans med den tekniska ISO-kommittén "Data-driven agrifood systems" (ISO/TC 347). Kommittén samlar experter från 25 länder och konferensen ägde rum på den tyska standardiseringsorganisationen Deutsches Institut für Normung (DIN).  

Plenarmöte i Berlin.
Plenarmötet i Berlin pågick i flera dagar.

Det svenska teamet bestod av Anders Thellberg, Projektledare på SIS, Tomas Klingström från SLU, och Per Frankelius från Linköpings universitet. Per och Tomas representerade Kunskapsnav för jordbrukets digitalisering, men Tomas hade även SLU Gigacow-hatten på sig och Per bar även Agtech Sweden-hatten.

Anders Thellberg, SIS, Per Frankelius, LiU och Tomas Klingström, SLU.
Anders Thellberg, SIS, Per Frankelius, LiU och Tomas Klingström, SLU.

– Vi hade många intressanta samtal med personer från t.ex. Japan, Senegal, Indien, USA och Norge. Allmänt kan man säga att det här är en milstolpe i lantbrukets historia. ISO-kommittén tar ett helhetsgrepp över data i lantbruket och det är en ynnest för oss att få vara med i detta äventyr, reflekterade Per Frankelius.

– Standardisering är både kreativa och formella processer och det är strikt reglerat vilka som får vara med på sådana här aktiviteter. Vi fick vara med helt enkelt för att vi har ett formellt deltagande i SIS kopplat till just ISO/TC 34, reflekterade Tomas Klingström.

Under konferensen deltog vi bland annat i arbetsgruppen "Annotating agrifood data for AI". Diskussionerna var sofistikerade och rörde data, AI och hur vi kan förbereda världens jordbruk för en framtid där AI spelar en stor roll.

Kontakt

Kunskapsnav för jordbrukets digitalisering

Senaste nytt från LiU

Två män skriver under ett avtal.

LiU och Siemens Energy ingår strategiskt partnerskap

För att finna långsiktiga lösningar på framtida utmaningar inom energiområdet skriver Linköpings universitet och Siemens Energy AB ett avtal om strategiskt partnerskap.

Två personer står i en fabrik.

Alumner driver på elektrifieringen i Kenya

För snart sju år sedan gick flytten – från LiU till att starta bolag i Nairobi. I dag producerar Roam flera hundra egenbyggda elmotorcyklar i månaden. Och resan har bara börjat.

En utomhusmässa vid Linköpings universitet där industriföretag och studenter möts. Två stora kranar håller upp banderoller, och flera personer står runt specialbyggda cyklar och diskuterar.

Max kombinerar forskning och vanliga arbetet: "Verkligen ett privilegium"

Sedan hösten 2022 är Max Ahlqvist en av Linköpings universitets industridoktorander. På företaget Epiroc Rock Drills AB bedriver han forskning inom hållfasthetslära och material i kombination med sina vanliga arbetsuppgifter.