Syftet med POCOKIDS är att beskriva och utvärdera barns upplevelse av att leva med postcovid och hur symtomen påverkar dem och deras familj ur ett biopsykosocialt perspektiv. Målet är att få vägledning vid planering av behandling, rehabilitering och uppföljning inom hälso- och sjukvård såväl som skola och fritid. Vi vill studera vad symtomen beror på för att bättre förstå hur barnen ska rehabiliteras och behandlas. Kan vi hitta orsak till uttröttbarheten hos barnen med diagnosen postcovid? Förhoppning finns att detta kan öka förståelsen för långtidseffekter även efter andra infektioner och liknande tillstånd hos barn och ungdomar.
Cirka 30 barn och ungdomar mellan 9 och 18 år, diagnosticerade med postcovid, har inkluderats POCOKIDS. Barnen genomgår läkarundersökning, fysiologiska tester (lungfunktion, hjärtfunktion, muskelfunktion) lämnar blodprover, genomför ett psykologitest samt besvarar frågeformulär om sin hälsa. Resultaten jämförs med en kontrollgrupp av barn utan symtom.
Intervjuer har genomförts med både barn och föräldrar för få en djupare förståelse av hur postcovid påverkar barnets såväl som hela familjens livssituation utifrån ett barn- och familjecentrerat perspektiv.
Inför projektet utvecklades en symtomenkät som har validerats och reliabilitetstestats med goda resultat. Denna enkät har fyllts i av samtliga barn i studien samt nationellt via länk av >200 barn.
Vi arbetar i nära relation med olika specialister som engageras vid utredning, vård och rehabilitering. Vi är övertygade om att denna helhetssyn är nödvändigt för att hitta behandlingsmodeller och anpassning för dessa barn och deras familjer. Vi samarbetar även med Svenska Covidföreningen.
Vill du få kontakt med forskargruppen kan du skicka ett mail till PoCoKids@regionostergotland.se eller vända dig direkt till någon av våra medverkande forskare.