Program Energisystem var mycket framgångsrikt med hög forskningskvalitet, breda kontakter med samhället och mycket god examination. I programmet utvecklades tvärvetenskaplig forskning och forskarutbildning kontinuerligt i samarbete mellan doktorander och seniora forskare. Forskningsresultat nyttiggjordes genom breda kontakter med samhället och framförallt genom de som examinerats.
Forskningsprojekten i Program Energisystem bedrevs i samarbete med aktörer i byggnadssektorn, med industri- och energiföretag och med kommuner och regioner. Program Energisystem finansierades vid starten 1997 av Stiftelsen för Strategisk Forskning. Energimyndigheten var huvudfinansiär från antagningen 2001 till och med den sista antagningen 2010. Linköpings universitet bidrog ekonomiskt till programledningsfunktionen. Andra forskningsfinansiärer, näringsliv, kommuner och organisationer lämnade viktiga bidrag.
I programmet samarbetade fem forskningsavdelningar vid fyra universitet och högskolor. Dessa är Linköpings universitet, Uppsala universitet, KTH och Chalmers. Det grundläggande målet var att utveckla mångsidig kunskap som gynnar skapandet av uthålliga och effektiva energisystem.
Forskningen inom Program Energisystem var organiserad i konsortier. Dessa behandlade energisystem med tre olika fokus:
- Industriella energisystem
- Lokala och regionala energisystem
- Byggnader i energisystem.
Varje konsortium består av forskare och doktorander från minst två olika forskningsavdelningar för att stimulera till tvärvetenskapligt utbyte.
För mer information, se nedanstående länkar där slutrapportering från Program Energisystem återfinns i fem delar:
- Huvudrapport
- Forskningssyntes för konsortiet Byggnader i energisystem
- Forskningssyntes för konsortiet Industriella energisystem
- Forskningssyntes för konsortiet Lokala och regionala energisystem
- Publikationer från Program Energisystem