Teorier om samhället har utvecklats under lång tid och vi hänvisar fortfarande tillbaka till antika filosofer. Men idag lever vi en digital samtid. Hur bygger vi då ett hållbart samhälle som kan präglas av inkludering, mångfald och lärande? I forskningsprogrammet RIDE kommer vi att utveckla och dela kunskap om hur samhällets institutioner då behöver förändras.
Idag använder vi digital teknik för att kommunicera, handla, betala, lyssna på musik, arbeta, se på filmer, lärs oss nya saker och mycket mycket annat på nätet. Då behöver vi även ändra hur demokrati, offentlig förvaltning och service utformas och organiseras. Det handlar om att utveckla – designa om – samhällets institutioner för att på bästa sätt vara hållbart och robust för alla i en digital samtid.
Vår forskning kommer att kretsa kring tre centrala begrepp: inkludering, mångfald och kompetens. Inkludering handlar om både formella regler och upplevelser av att vara med både i teknisk och social mening. Mångfald står för att institutionerna måste designas för många olika lösningar och sätt att leva, även om standardisering och automatisering är de grundläggande tekniska lösningarna. Kompetens eller förmågor, handlar om hur vi som användare kan förstå, använda och få hjälp av väldesignade institutioner för ett hållbart liv i en digital samtid.
Vi utforskar hur samhället kan skapa starka och hållbara institutioner i en digital era. I RIDE kommer forskare med olika kunskaper och erfarenheter, bygga vidare på breda projektportföljer med fokus på digitalisering och samhällsförändring. Vi har ett kritiskt perspektiv i vår forskning för att våga ifrågasätta och söka nya mönster och öppna för innovation. Tillsammans, med olika kompetenser och erfarenheter, skapar vi en miljö med möjligheter att utveckla grundläggande kunskap om det offentliga i det digitala samhället. Vi vill bidra med kunskap som kan göra institutioner mer robusta men samtidigt flexibla nog att hantera olika utmaningar på ett hållbart sätt. Vår tidigare stabila skandinaviska välfärdsmodell möter utmaningar där digitalisering och innovation kan vara en viktig lösning om institutionella förutsättningar för detta ges. Tillsammans arbetar vi mot en bättre framtid!
En särskilt angelägen aktivitet för oss är, att med generös finansiering från Svenska institutet, sprida och dela vår kunskap med unga professionella från östra Europa och västra Balkan. I dessa regioner är demokratins och välfärdens historia relativt kort, vilket innebär att nya institutioner nu byggs för att forma demokrati och välfärd direkt i en digital samtid. Läs mer här.