Om forskningsmiljö RIDE

Vad RIDE fokuserar på och varför?

Forskningsmiljö RIDE står för resilienta institutioner i en digital era. Vår övergripande ambition är att utveckla ny kunskap om hur samhället, särskilt offentlig service och tjänster, kan utvecklas för att passa vår alltmer digitala samtid. 

Teorier om samhället har utvecklats under lång tid och vi hänvisar fortfarande tillbaka till antika filosofer. Men idag lever vi en digital samtid. Hur bygger vi då ett hållbart samhälle som kan präglas av inkludering, mångfald och lärande? I forskningsprogrammet RIDE kommer vi att utveckla och dela kunskap om hur samhällets institutioner då behöver förändras.

Idag använder vi digital teknik för att kommunicera, handla, betala, lyssna på musik, arbeta, se på filmer, lärs oss nya saker och mycket mycket annat på nätet. Då behöver vi även ändra hur demokrati, offentlig förvaltning och service utformas och organiseras. Det handlar om att utveckla – designa om – samhällets institutioner för att på bästa sätt vara hållbart och robust för alla i en digital samtid.

Vår forskning kommer att kretsa kring tre centrala begrepp: inkludering, mångfald och kompetens. Inkludering handlar om både formella regler och upplevelser av att vara med både i teknisk och social mening. Mångfald står för att institutionerna måste designas för många olika lösningar och sätt att leva, även om standardisering och automatisering är de grundläggande tekniska lösningarna. Kompetens eller förmågor, handlar om hur vi som användare kan förstå, använda och få hjälp av väldesignade institutioner för ett hållbart liv i en digital samtid.

Vi utforskar hur samhället kan skapa starka och hållbara institutioner i en digital era. I RIDE kommer forskare med olika kunskaper och erfarenheter, bygga vidare på breda projektportföljer med fokus på digitalisering och samhällsförändring. Vi har ett kritiskt perspektiv i vår forskning för att våga ifrågasätta och söka nya mönster och öppna för innovation. Tillsammans, med olika kompetenser och erfarenheter, skapar vi en miljö med möjligheter att utveckla grundläggande kunskap om det offentliga i det digitala samhället. Vi vill bidra med kunskap som kan göra institutioner mer robusta men samtidigt flexibla nog att hantera olika utmaningar på ett hållbart sätt. Vår tidigare stabila skandinaviska välfärdsmodell möter utmaningar där digitalisering och innovation kan vara en viktig lösning om institutionella förutsättningar för detta ges. Tillsammans arbetar vi mot en bättre framtid!

En särskilt angelägen aktivitet för oss är, att med generös finansiering från Svenska institutet, sprida och dela vår kunskap med unga professionella från östra Europa och västra Balkan. I dessa regioner är demokratins och välfärdens historia relativt kort, vilket innebär att nya institutioner nu byggs för att forma demokrati och välfärd direkt i en digital samtid. Läs mer här.

Vårt mål är bidra med kunskaper som kan utveckla institutioner i vår
digitala samtid, så att de blir inkluderande och öppnar för mångfald på ett robust och hållbart sätt.

Forskningsfrågor

Våra forskningsfrågor handlar om hur vi kan göra våra samhällen bättre för alla i den digitala samtiden. Vi tittar särskilt på inkludering, mångfald och digital läskunnighet (literacy), som är viktiga för att bygga hållbara institutioner för välfärd i en digital samtid.

Inkludering

Hur kan vi se till att alla känner sig inkluderade i samhället genom våra institutioner?

Mångfald

Hur kan vi se till att olika människor accepteras och respekteras i samhället genom våra institutioner?

Kompetens

Hur kan vi se till att alla har den kunskap och förmåga som behövs för att navigera i dagens digitala värld?

Ramverk för RIDE

Vår verksamhet inom RIDE-programmet omfattar tre huvudområden:

Kunskapsutveckling

Vi fokuserar på att identifiera institutionella utmaningar och möjligheter i ett samhälle präglat av digitalisering. Genom att analysera mönster och principer från våra tidigare och pågående forskningsprojekt strävar vi efter att utveckla en djupare förståelse för vad som gör institutioner resilienta i en digital era. Vår forskning syftar till att gå bortom enskilda fallstudier och skapa generell kunskap om hur samhällsinstitutioner kan anpassa sig och utvecklas i en snabbt föränderlig digital miljö.

Kurser

För att sprida våra forskningsinsikter erbjuder vi kurser och stöd för beslutsfattare, yrkesverksamma och forskare. Vi erbjuder doktorandkurser och specialiserade kurser för yrkesverksamma inom olika sektorer. Dessa kurser ger deltagarna verktyg och perspektiv för att hantera digitala omställningar och stärka sina organisationers motståndskraft. Information om kommande utbildningstillfällen finns under fliken "Kurser."

Kunskapsspridning

Vi arbetar aktivt för att sprida vår kunskap och bidra till en bredare samhällsdebatt om digitaliseringens påverkan på institutioner. Genom vetenskapliga publikationer, policyrekommendationer, konferenser och workshops når vi ut till beslutsfattare, forskare och allmänheten. Vårt mål är att bidra med välgrundad, forskningsbaserad kunskap som kan stärka och utveckla resilienta institutioner och därmed skapa ett hållbart och dynamiskt digitalt samhälle.

Ramverk för RIDE.

Vårt mål är att utveckla praktiska och användbara modeller för att forma institutioner som klarar av de utmaningar som den digitala eran för med sig. Institutionell design påverkas av teknologi och sociala faktorer, utifrån offentliga värden som jämlikhet, lika behandling och transparens för digital inkludering och mångfald. Genom att bygga in sådana offentliga värden på relevanta sätt kan vi undvika att hamna i fällan med affärsmodeller som endast fokuserar på vinst, vilket i sin tur kan hota vårt välfärdssystem och vår demokrati.

Våra centrala begrepp

Institutioner

Institutioner formar samhället. De utgör ramverket av lagar, regler och normer som strukturerar våra vardagar och styr vårt samhällsliv. I vårt svenska välfärdssamhälle har vi skapat omfattande institutioner för att säkerställa att så många som möjligt kan arbeta och bidra till våra gemensamma resurser. Dessa institutioner reglerar allt från arbetstider och löner till skatter och arbetsvillkor, vilket ger oss förmåner såsom pensioner, sjukvård och föräldraledighet. Vårt vardagsliv bäddas in i samhällets institutioner. Samhällsinstitutioner behöver stå emot kriser och utmaningar – de behöver vara resilienta.

De institutioner som vi har idag växte fram i industrisamhället och formades av att arbetet skedde innanför fabriksporten när vi stämplat in. Då förmedlades nyheter via två statliga TV-kanaler och papperstidningar, vilket gjorde informationen och kontakterna mer begränsade och färre än idag. När arbete och service allt mer digitaliseras krävs nya samhällsinstitutioner.

Det är målet med RIDE att kunna bidra med kunskap för att politik och förvaltning ska kunna bygga nya eller omforma befintliga institutioner för hållbar välfärd i en digital tid. 

Resiliens

Resiliens handlar om att kunna hantera det oförutsedda på ett bra sätt. Det kan vara både tillfälliga kriser och mer långsiktiga utmaningar som kräver mer grundläggande förändringar.

Resiliens kräver förmåga att vara anpassningsbar utan att kompromissa med sina grundläggande värden.

Tidigare forskning visar att resilienta institutioner grundas på principer som öppenhet och demokrati. Hållbara offentliga relationer och organisationer som klarar olika utmaningar behöver därför utveckla sina förmågor att vara resilienta.

Vår forskning kommer att ge kunskap om och stödja dem i dessa förändringar. Vi kommer att bidra med kunskap både för att de ska kunna vara mer resilenta i krissituationer, som påverkan eller informationssäkerhetsutmaningar, men även för att mer långsiktigt skapa institutioner och samverkansformer som är resilienta.

Den digitala samtiden

I en digital samtid står samhället inför stora förändringar och utmaningar. Teknologiska framsteg har revolutionerat hur vi lever, arbetar och samspelar med varandra. Genom digitaliseringen öppnas nya möjligheter för kommunikation, innovation och tillgång till information. Vi ser en övergång från traditionella metoder till digitala lösningar inom allt från utbildning och hälsovård till ekonomi och förvaltning.

Denna omvälvande förändring kräver att vi omprövar och anpassar våra institutioner för att vara relevanta och hållbara i en digital kontext. Genom att integrera digitala verktyg och metoder i våra välfärdsinstitutioner kan vi öka tillgängligheten, effektiviteten och kvaliteten på tjänsterna vi erbjuder. Men det är också viktigt att säkerställa att ingen lämnas utanför i den digitala utvecklingen. Inkludering och tillgänglighet för alla är avgörande för att skapa ett jämlikt samhälle.

Läs våra rapporter

Forskningsprojekt inom välfärd, digitalisering och demokrati