Aktiva kommuner i Ukraina: Serviceutveckling, resiliens och medborgerligt engagemang för en starkare lokal demokrati - STREAM-U

Händer som håller i ett hjärta i ett träd målat som Ukrainas flagga.
Fotograf: MarianVejcik

STREAM-U, som fokuserar på att stärka lokal styrning i Ukraina genom samarbetsbaserade metoder, betonar särskilt utvecklingen av civilsamhället och jämställdhet mitt under den pågående konflikten. Projektet syftar till att förbättra demokratiska processer genom att främja ett kritiskt samarbete mellan civilsamhället och lokala myndigheter för att säkerställa effektiv, inkluderande serviceleverans och institutionella reformer.  

I krigstider sätts samhällen på prov, och det är ofta civilsamhället – engagerade medborgare och lokala organisationer – som kliver fram när myndigheterna är överbelastade. STREAM-U är ett internationellt projekt som vill stärka samarbetet mellan lokala myndigheter och civilsamhället i Ukraina för att skapa en mer motståndskraftig, demokratisk och inkluderande framtid.

Genom utbildning, mentorskap och digitala lösningar hjälper projektet kommuner och ideella organisationer att arbeta tillsammans på ett mer effektivt sätt. Fokus ligger särskilt på att stödja kvinnor och HBTQ+-personer i att ta större plats i samhällsstyrningen, eftersom de ofta är underrepresenterade i beslutsfattande roller – trots att de spelar en avgörande roll i kris- och återuppbyggnadsarbete.

Varför är detta viktigt?

I krigsdrabbade områden som Dnipro och Charkiv har civilsamhället blivit en livlina för många människor. Lokala organisationer hjälper till med allt från juridisk rådgivning och psykologiskt stöd till att säkerställa att offentlig service fungerar trots utmaningar. STREAM-U stöttar dessa initiativ genom att skapa gemensamma plattformar och verktyg som förenklar samarbetet mellan civilsamhället och lokala myndigheter.

Vem får stöd av projektet?

STREAM-U riktar sig till flera viktiga grupper i det ukrainska samhället:

  • Lokala myndigheter och organisationer – för att förbättra deras samverkan och effektivitet.
  • Internflyktingar (IDPs) – för att ge dem bättre tillgång till stöd och tjänster.
  • Kvinnor och HBTQ+-personer – för att öka deras inflytande i samhällsstyrningen.
  • Allmänheten – genom att utveckla digitala lösningar som gör offentliga tjänster mer tillgängliga och rättvisa.

Följ projektet och få de senaste uppdateringarna på vår engelska hemsida!

Relaterad innehåll om Ukraina

Karta med Ukraina utmärkt med en flagga

Kunskapsutbyte till stöd för Ukrainas barn och unga

Regeringen har uppdragit Barnafrid att bidra till återuppbyggnad av Ukraina. Huvuduppgiften är öka tillgången av ett effektivt stöd för barn och unga med traumasymtom till följd av våld och traumatiska upplevelser.

Ukrainas flagga

I fokus: Kriget i Ukraina

Ryssland har invaderat Ukraina och här samlar vi Linköpings universitets nyheter med koppling till kriget. För dig som är journalist finns också en lista med forskare som kan uttala sig i media.

Karta med Ukraina utmärkt med en flagga

Kriget i Ukraina

Vid Linköpings universitet finns flera forskare som utifrån sina ämnen och forskningsområden kan kommentera och analysera olika aspekter av händelseutvecklingen i Ukraina.