RIDE - en forskningsmiljö om resilienta institutioner i en digital era  

När samhället alltmer digitaliseras så samverkar människor på nya sätt. Vi hittar nya möjligheter, resurser och värden. Men vi möter samtidigt nya utmaningar och det som tidigare varit stabilt ifrågasätts. Då behövs nya hållbara välfärdsinstitutioner.

Välkommen till RIDE

Forskningsmiljö RIDE sätter fokus på de stora frågorna bakom digitaliseringens vardag. Vi integrerar kunskap från olika discipliner och lär oss genom att jämföra vad som sker i Sverige med andra länder.

Kunskapen växer fram i nära samarbete med politik, offentliga organisationer och andra. Vi vill bidra till ett inkluderande digitalt samhälle där vi tillsammans har kompetens på många sätt nyttja digitaliseringen för välfärd.

I RIDE samarbetar samhällsvetare främst med kompetens kring digitalisering, politik och offentlig förvaltning. För att skapa nya teorier och bidra till mer hållbar samhällsorganisation kommer grundläggande frågor stå i fokus. Genom att se de större dragen och sammanhangen i tidigare forskningsprojekt, utvecklas teorier om inkludering, mångfald och kompetenser där hållbara välfärdsinstitutioner i alltmer digitaliserad samhällen.

Aktuellt

En grupp personer sitter i panel och samtalar.

AI och samhällsutveckling i fokus under Humanistdygnet 2024

Hur kan AI bidra till en humanistisk samhällsutveckling? Humanistdygnet 2024 utforskade frågor om intelligens, dumhet och vårt ansvar att forma framtidens digitala institutioner.

 Tre personer sitter och diskuterar en bok med titeln

LiU forskare diskuterar teknikens framtid i bokcirkel

Forskare från Linköpings universitet deltar i höstens bokcirkel Läsning 3.0 på Goto 10. Tillsammans med experter diskuteras teknikens påverkan på individ och samhälle genom litteratur, med fokus på digitalisering, inkludering och demokrati.

Människor minglar på en konferens.

Tvärvetenskaplig konferens om e-förvaltning och e-demokrati

Den internationella konferensen EGOV-CeDEM-ePART 2024 ägde rum 1–5 september 2024 i Belgien. Konferensen var välbesökt, med drygt 120 deltagare från 16 olika länder.

Partnerskap

RIDE är gemensam satsning mellan Linköpings universitet, Örebro universitet och Mittuniversitetet. Forskningsprogrammet finansieras av ett programanslag från Vetenskapsrådet och stöd från de universitet där forskarna är verksamma.

Mer om RIDE