Sjyst teknik

sträckta trådar

Sjyst teknik är en tankesmedja, finansierad av Vinnova, som syftar till att utforska hur sociala rättvisefrågor kan integreras i teknikutveckling, med särskilt fokus på jämställdhet och inkludering. Målet är att förstärka medvetenheten om dessa frågor inom Deep -Tech och AI, samt att samla och sprida kunskap om bästa praxis till en bredare målgrupp av AI-utvecklare och användare, både i Sverige och internationellt.

Tankesmedjan kommer att fungera som en resurs för samtal mellan teknikutvecklare, sociala organisationer, samhällsaktörer, finansiärer och forskning.

Projektet kommer att omfatta multidisciplinära expertteam från Norden, EU och Nordamerika och arbeta med hybridseminarier, online-webbinarier, föreläsningar för offentliga organisationer, gästforskarbesök och policyöversikter. Den kommer att producera insikter och input till dem som är engagerade i Deep-Techtutveckling, utbildning och användning.

Sjyst teknik kommer att dra nytta av Sveriges långa historia av framgångsrikt arbete med jämställdhet för att sprida insikter om AI och jämställdhet och inkludering till olika sektorer, både inom Sverige och internationellt.


Arrangemang

Tidigare arrangemang

AI för jämställdhet på arbetsmarknaden: mänsklig- mot maskinrekommendation om vem borde anställas

20 maj 2025

I det första webbinariet med Sjyst teknik delade Professor Roger A. Søraa (NTNU) insikter från BIAS-projektet, www.biasproject.eu, som frågar hur rättvisa uppfattas av människor och maskiner. Hur förstår AI personuppgifter eller historisk diskriminering, och hur kan vi använda det för gott i rekrytering?

AI & samhället: nya perspektiv från nya doktorer

9 juni 2025

Fem av den första kohorten av WASP-HS doktorander diskuterade sina avhandlingar och insikter om AI:s konsekvenser och sammanflätningar inom humaniora och samhällsvetenskap:

  • Andreas Brännström (Umeå Universitet)
  • Petter Falk (Karlstads Universitet)
  • Charlotte Höberg (Lunds Universitet)
  • Pasko Kicić-Merino (Lunds Universitet)
  • Maksymillian M. Kúzmicz (Stockholms Universitet)

 

Video

 

Organisation