Syftet med forskarskolan är att ge doktorander möjlighet att delta i avancerad undervisning och nätverksbyggande samt att verka för att skapa en unik intellektuell miljö för doktorander som skriver sina avhandlingar inom området migration och integration.
Skolan drar fördel av expertis vid både Linköpings universitet och Göteborgs universitet och erbjuder ett brett kursutbud med såväl generella som specialiserade kurser. Kurserna behandlar teorier om etnicitet, nationalism, geopolitik och rasism; intersektionella perspektiv; teorier om internationell migration; mixad metod inom migrationsforskning; migration och internationell rätt; medborgarskap, civilsamhället och välfärdsstaten; bostadssegregation; politisk ekonomi; klimat; och arbetsmarknadsintegration.
Forskarskolan förfogar således över ett brett spektrum av empiriska forskningsfält, teoretiska och metodologiska ansatser och specialistkunskaper. Kurserna närmar sig internationell migration och integration från såväl samtida som historiska perspektiv och de betonar migrationens och integrationens mångdimensionella karaktär. Allt som allt bygger skolans kurser på vår breda erfarenhet av inter- och mångdisciplinära förhållningssätt, mixade, kvalitativa, kvantitativa och deltagande metoder, samt tillgång till internationella forskningsnätverk och samarbeten inom det samhällsvetenskapliga och humanistiska forskarsamhället.
Forskarskolans föreståndare
Peo Hansen, föreståndareProfessor i statsvetenskap vid Institutet för forskning om migration, etnicitet och samhälle (REMESO) vid Linköpings universitet.
Gabriella Elgenius, biträdande föreståndare
Professor i sociologi vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap (SOCAV) vid Göteborgs universitet.
Andrea Spehar, biträdande föreståndare
Docent i statsvetenskap vid Statsvetenskapliga institutionen och föreståndare för Centre on Global Migration (CGM) vid Göteborgs universitet.