Avdelningen för migration, etnicitet och samhälle (REMESO)

REMESO är en avdelning för forskning, utbildning och kunskapsutbyte om transnationell migration, etnisk mångfald och medborgarskap i ljuset av ekonomisk omvandling och förändrade villkor i arbetslivet.

REMESO samlar forskare från flera forskningsmiljöer och leder kandidatprogrammet Samhälls- och kulturanalys det internationella masterprogrammet Ethnic and Migration Studies (MA) och forskarutbildning i etnicitets- och migrationsstudier (PhD). Därtill finns en internationell forskarskola, REMESO Graduate School, som ger kurser för internationella PhD- och MA-studenter.

REMESO är även ett institut (Institutet för forskning om migration, etnicitet och samhälle) som bedriver tvärvetenskaplig forskning om migration, etnicitet och samhälle som utgår från migranters individuella erfarenheter såväl som lokalsamhällenas utveckling, arbetsmarknadens förändringar och EUs migrationspolitik. Forskningen berör bland annat förändringar i betydelsen av medborgarskap och välfärd, fackliga strategier för inkludering, postkoloniala perspektiv på migration, asylrättigheter och gränsregimer.

Forskning

Forskarutbildning

 Utbildning

Aktuellt

Kalender

Nyheter

Nyheter från REMESO

Människor protesterar.

07 juli 2025

REMESO-knutna forskare kritiska till vandelsutredning

Domstolarnas tolkningsutrymme ska garantera rättsäkerheten om vandelsutredningens förslag förverkligas, enligt Sveriges migrationsminister. Utifrån sin forskning bedömer forskare vid REMESO vid LIU att resultatet kan bli det rakt motsatta.

Neferti Xina Tadiar.

30 juni 2025

Att finna mening i en osäker tid

Under året vid LiU som gästprofessor hos REMESO, har Neferti X. M. Tadiar utforskat nya idéer, byggt relationer och fördjupat sin förståelse för migration, globalisering och kultur – allt medan hon upptäckte Sveriges oväntade skönhet och utmaningar.

Haqqi Bahram, forskare vid REMESO.

10 juni 2025

Komplexa och bestående konsekvenser av statslöshet

En statslös person är inte medborgare i något land. Men fenomenet statslöshet rymmer så mycket mer än denna juridiska definition. I sin doktorsavhandling belyser Haqqi Bahram komplexiteten i att leva som statslös.

Kontakta oss

Organisation