Avdelningen för migration, etnicitet och samhälle (REMESO)

REMESO är en avdelning för forskning, utbildning och kunskapsutbyte om transnationell migration, etnisk mångfald och medborgarskap i ljuset av ekonomisk omvandling och förändrade villkor i arbetslivet.

REMESO samlar forskare från flera forskningsmiljöer och leder kandidatprogrammet Samhälls- och kulturanalys det internationella masterprogrammet Ethnic and Migration Studies (MA) och forskarutbildning i etnicitets- och migrationsstudier (PhD). Därtill finns en internationell forskarskola, REMESO Graduate School, som ger kurser för internationella PhD- och MA-studenter.

REMESO är även ett institut (Institutet för forskning om migration, etnicitet och samhälle) som bedriver tvärvetenskaplig forskning om migration, etnicitet och samhälle som utgår från migranters individuella erfarenheter såväl som lokalsamhällenas utveckling, arbetsmarknadens förändringar och EUs migrationspolitik. Forskningen berör bland annat förändringar i betydelsen av medborgarskap och välfärd, fackliga strategier för inkludering, postkoloniala perspektiv på migration, asylrättigheter och gränsregimer.

Forskning

Forskarutbildning

 Utbildning

Seminarier och konferenser

Nyheter

Claudia Tazreiter berättar om sitt arbete.

21 april 2025

Den migrerande professorn

Som barn på 1970-talet emigrerade Claudia Tazreiter från Österrike till Australien tillsammans med sin familj. Sedan drygt tre år är hon tillbaka i Europa. Nu som professor vid LiU. Det är inte en slump att hennes område är migration.

Doktorander.

10 april 2025

Unikt utbyte mellan Sverige och Österrike

En grupp doktorander från LiU har deltagit i ett forskningsutbytesprogram i Wien. Programmet är tvärvetenskapligt inom studier om filosofi, sociologi samt migration och stärker forskningen och de akademiska banden mellan Österrike och Sverige.

Studenter på kursen Scholars at risk student led workshop

02 april 2025

Akademisk frihet i praktiken

Den lilla gruppen master-studenter vid programmet Etnicitet och Migration på Campus Norrköping är unik. De är först i Sverige att gå en universitetskurs i hur man skapar en kampanj till stöd för en fängslad forskare och för den akademiska friheten.

Kontakta oss

Organisation