Professor i Historia med inriktning mot modern historia
Tillbaka till lediga jobbDina arbetsuppgifter
Anställningen är knuten till Institutionen för kultur och samhälle och forskningsmiljön Historiska studier. Den forskning som bedrivs i miljön är diversifierad, och omfattar utöver forskning inom historia även inom religionsvetenskap och konstvetenskap. I forskningsmiljön bedrivs bland annat forskning om medeltiden, tidigmodern tid, modern historia och samtidshistoria, samt forskning utifrån lokalhistoriska, historiedidaktiska, medicinhistoriska, kyrkohistoriska, konsthistoriska, och mediehistoriska perspektiv. I forskningsmiljön finns Centrum för lokalhistoria och vid avdelningen ryms även forskningsmiljön Didaktik i samhällsämnena.
Ämnet historia har en stark tradition vid Linköpings universitet och är ett av de mest sökta ämnena inom lärarutbildningen. Kurser ges främst som campusförlagd undervisning inom ämnet historia och inom ämneslärarutbildningen. Undervisning ges på grundläggande, avancerad och forskarutbildningsnivå.
Arbetsuppgifterna för den här anställningen innehåller till största del forskning och forskningsledning, men även undervisning. En central arbetsuppgift är att inom ramen för historieämnet bidra till forskningsmiljön i allmänhet och modern historia i synnerhet, bland annat utifrån en ökad andel externfinansierad forskning. En viktig uppgift är också att samarbeta med interna och externa intressenter samt att utveckla nationella och internationella forskningssamarbeten. Forskningshandledning för doktorander vid andra forskningsmiljöer än inom Historiska studier kan förekomma.
Vi förutsätter att du är aktiv inom forskningssamhället, deltar i avdelningens verksamhet såsom seminarier och workshops, deltar i forskningsprojekt, kommunicerar resultat via vetenskapliga publikationer samt bidrar till att attrahera externa forskningsmedel.
Du förväntas aktivt medverka i både undervisning och det pågående utvecklings- och kvalitetsarbetet av ämnet historia på såväl grund-, avancerad- och forskningsutbildningsnivå. Uppdrag som forskningsmiljöansvarig, forskarutbildningsansvarig eller andra administrativa uppdrag kan komma att ingå.
Vi söker dig som aktivt vill bidra till universitetets utvecklingsarbete. Du förväntas också att genom initiativförmåga, deltagande och engagemang bidra till en långsiktig utveckling av forskningsmiljön. Vi månar om en levande arbetsplats och den som erhåller anställningen skall ha en hög fysisk närvaro i miljön och bidra till den sociala gemenskapen, ta ansvar för ämnets och forskningsmiljöns utveckling samt aktivt delta i avdelningens och institutionens strategiska arbete.
Samverkan är en integrerad del av universitetets forsknings- och utbildningsuppdrag. Samverkan inom forskning sker genom att sprida, tillgängliggöra och nyttiggöra forskning. Samverkan ska sammantaget stärka utbildningens och forskningens kvalitet och relevans. Samverkan inom utbildning sker genom att planera, organisera och genomföra god utbildning i samspel med aktörer från det omgivande samhället.
I ditt arbete ingår att följa utvecklingen nationellt och internationellt inom ditt ämnesområde och den samhällsutveckling i övrigt som har betydelse för ditt arbete.
Vi förväntar oss att du är flexibel och har förmåga att röra dig mellan olika typer av pedagogiska och vetenskapliga sammanhang. Du delar med dig av kunskap och bidrar till arbetsgruppens professionella utveckling, kollegiala arbetssätt och sociala gemenskap. Att du är närvarande och aktiv ser vi som självklart för att du ska kunna utföra dina uppgifter på bästa sätt och trivas i arbetsgemenskapen.
Dina kvalifikationer
Vi söker dig som har visat såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet.
För denna anställning kommer i första hand särskild vikt att fästas vid den vetenskapliga skickligheten, i andra hand den pedagogiska skickligheten, i tredje hand övriga skickligheter som sinsemellan bedöms likvärdiga.
Gällande vetenskaplig skicklighet kommer följande att bedömas:
- Krav för anställningen är en dokumenterad hög vetenskaplig skicklighet inom historia och utvecklingen i Sverige, Europa eller andra delar av världen sedan mitten av 1800-talet.
- Särskilt meriterande för anställningen är dokumenterad vetenskaplig skicklighet i form av att söka och erhålla externa forskningsanslag.
- Särskilt meriterande är skicklighet att i samarbete med kollegor utveckla framgångsrika forskningsmiljöer med lokal, nationell och internationell verksamhet.
- Meriterande är att ha etablerat eller bidragit till nationella och internationella forskningssamarbeten.
Gällande pedagogisk skicklighet kommer följande att bedömas:
- Krav för anställningen är dokumenterad pedagogisk skicklighet inom ämnet historia på grundläggande, avancerad och forskarutbildningsnivå.
- Särskilt meriterande är skicklighet avseende pedagogiskt utvecklingsarbete inom historieämnet.
- Särskilt meriterande är dokumenterad skicklighet av att ha handlett forskarstuderande från antagning fram till doktorsexamen.
- Meriterande är dokumenterad pedagogisk skicklighet i att undervisa på engelska.’
- Meriterande är även att ha genomfört undervisning i samarbete med kollegor.
Övriga skickligheter som kommer att bedömas är:
- Meriterande är dokumenterad skicklighet att ledningsmässigt bygga sammanhållna eller kompletta miljöer där utbildning och forskning finns i positiv samverkan.
Då undervisning sker på svenska, ska du inom två år kunna uppvisa förmåga att undervisa på svenska.
Din arbetsplats
Läs mer om vår verksamhet här Avdelningen för historia, konstvetenskap och religionsvetenskap (HKR) - Linköpings universitet och här Institutionen för kultur och samhälle (IKOS) - Linköpings universitet
Om anställningen
Tillsvidare, heltid.
Tillträde enligt överenskommelse
För mer information om behörighetskrav, bedömningsgrunder och anställningsförfarande för lärare se Linköpings universitets anställningsordning.
Lön och förmåner
Linköpings universitet tillämpar individuell lönesättning.
Läs mer om förmåner för anställda här.
Fackliga kontaktpersoner
Information om fackliga kontaktpersoner, se Hjälp för sökande.
Ansökan
Välkommen att söka denna anställning genom att klicka på knappen "Ansök" nedan. Din kompletta ansökan inklusive bilagor ska vara Linköpings universitet tillhanda senast den 6 januari.
Ansökningar och/eller ansökningshandlingar som inkommer efter sista ansökningsdag beaktas ej.
Publikationer, i pdf- eller word-format, bifogas i ansökningsformuläret. Publikationer som du inte har i digital form skickas per post i tre exemplar till Linköpings universitet, Registrator, 581 83 Linköping. Publikationerna ska vara Linköpings universitet tillhanda senast sista ansökningsdag. Tryckta publikationer skickas inte tillbaka, då handlingar som inkommer till Linköpings universitet bevaras eller gallras enligt gällande gallringsregler.
Välkommen med din ansökan!
Linköpings universitet har upphandlade avtal och undanber oss direktkontakt från bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.