Doktorand till SEDDIT vid avdelningen för Fordonssystem

Tillbaka till lediga jobb
Ref LiU-2024-03893
Vi har kraften från över 40 000 studenter och medarbetare. Studenter som ger framtidshopp. Medarbetare som varje dag bidrar till att Linköpings universitet tar sig an samtidens utmaningar. Vår värdegrund vilar på trovärdighet, tillit och trygghet. Genom att vara modiga, tänka fritt och göra nytt skapar vi tillsammans, med stora och små handlingar, en bättre framtid. Välkommen att söka jobb hos oss!

Då möjlighet finns att utöka forskningsverksamheten inom planering och optimering av elektriska tunga fordon inom det nya kompetenscentret SEDDIT (https://liu.se/forskning/seddit), söker vi nu en doktorand vid Avdelningen för Fordonssystem på Institutionen för Systemteknik (ISY).

Dina arbetsuppgifter

Forskningsprojektet handlar om realtidsplanering av el-lastbilar med hjälp av sensordata från fordonsflottan. Lastbilar är idag utrustade med olika typer av sensorer som kan användas för att övervaka kör- och trafikförhållanden. Den här typen av information är användbar för att planera rutter för andra fordon i flottan och var de ska laddas. Även om alla fordon är uppkopplade, begränsar överföringskapaciteten när fordonet kör hur mycket data som kan delas mellan fordon. Därför måste data bearbetas i varje fordon för att extrahera information som är relevant för andra fordon, men det är också viktigt att avgöra vilken information som ska delas och när. Projektet är en del av Vinnovas kompetenscenter SEDDIT och kommer att innehålla både teoretiska och tillämpningsorienterade utmaningar och kommer att ske i nära samarbete med våra industriella partners.

Som doktorand ägnar du dig åt din forskarutbildning och forskningsprojekt där du ingår. I ditt arbete kan även ingå att undervisa eller att delta i andra institutionsuppdrag, upp till 20% av heltid.

Dina kvalifikationer

Du har avlagt examen på avancerad nivå i elektroteknik eller maskinteknik, eller slutfört kurser om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå inom modellering och simulering, fordonssystem och optimering. Alternativt har du förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper på annat sätt. Kravet på examen ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas, det vill säga när anställningsavtalet signeras.

För denna tjänst kommer särskild uppmärksamhet att ägnas åt följande kompetenser:

  • Relevanta kunskaper och färdigheter för examensarbetet och forskarutbildningen, exempelvis påvisade genom goda resultat i kurser inom modellering och simulering, fordonssystem, signalbehandling och optimering.
  • Teoretisk och/eller praktisk kunskap inom fysikalisk modellering, optimering och elfordon, exempelvis visat genom examensarbetet eller erfarenhet från industrin.
  • Förmåga att arbeta självständigt och förmåga att formulera och adressera teknologiska och vetenskapliga problem.
  • God förmåga till både skriftlig och muntlig kommunikation, inklusive mycket god muntlig och skriftlig färdighet i engelska.

Din arbetsplats

Du kommer att arbeta på Avdelningen för Fordonssystem vid ISY, Linköpings universitet. Avdelningen bedriver forskning samt grundutbildning och forskarutbildning inom autonoma system, elektrifiering, batterisystem, diagnostik och prognostik, samt modellering och reglering av fordonsfunktioner. Inom området elektrifiering och elektromobilitet växer vi för tillfället inom både forskning och grundutbildning. Läs mer här om Institutionen för systemteknik och om Avdelningen för fordonssystem.

Om anställningen

I samband med tillträde till anställningen kommer du att antas till forskarutbildningen. Läs mer om respektive fakultets forskarutbildning här.

Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid. Du anställs till en början på ett år, och därefter förnyas anställningen med högst två år i taget, utifrån uppnådd studieplanFörlängning av anställning upp till fem år sker utifrån grad av undervisnings- och institutionsuppdrag. Vid särskilda skäl kan ytterligare förlängning ske. 

Tillträde enligt överenskommelse.

Säkerhetskontroll kan komma att genomföras innan beslut om anställning fattas.

Lön och förmåner

Doktorandlönen regleras utifrån en lokalt avtalad lönestege. Läs mer om förmåner för anställda här.

Fackliga kontaktpersoner

Information om fackliga kontaktpersoner, se Hjälp för sökande.

Ansökan

Du söker denna anställning genom att klicka på knappen ”Ansök” nedan. Din ansökan ska vara Linköpings universitet tillhanda senast den 16 september, 2024. Ansökan som inkommer efter sista ansökningsdag beaktas inte.

Vi välkomnar sökande med olika bakgrund, erfarenheter och perspektiv, det berikar och utvecklar vår verksamhet. För oss är det självklart att värna om allas lika värde, rättigheter och möjligheter. Läs om vårt arbete med Lika villkor.

Välkommen med din ansökan!


Linköpings universitet har upphandlade avtal och undanber oss direktkontakt från bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Kontaktpersoner

Daniel Jung

Universitetslektor

013-285743

daniel.jung@liu.se

Karin Blomdahl

HR-samordnare

karin.blomdahl@liu.se

Länkt till den här sidan