Universitetslektor i socialmedicin och folkhälsovetenskap
Tillbaka till lediga jobbDina arbetsuppgifter
Inom ämnesområdet socialmedicin och folkhälsovetenskap bedrivs forskning och utvecklingsarbete, utbildning och information i frågor om folkhälsa. Forskningen inom området är flerdisciplinär, dvs. olika teoretiska utgångspunkter och forskningsmetoder tillämpas. Mer specifikt studerar området hälsotillståndet, dess förändringar och fördelning i befolkningen. Dessutom studeras de faktorer som inverkar på hälsotillståndet samt hur man påverkar hälsoutvecklingen och klyftorna i hälsa mellan olika grupper i samhället.
Som universitetslektor i socialmedicin och folkhälsovetenskap undervisar du på grundnivå och avancerad nivå samt forskarutbildningsnivå. Du undervisar inom bland annat vetenskapliga metoder samt interprofessionellt lärande. Du handleder studenter inom medicinska fakultetens olika utbildningar, på grund, avancerad respektive forskarutbildningsnivå. Arbetet inkluderar kursdesign, kursansvar och examination. Vid Medicinska fakulteten tillämpas studentaktiva undervisningsformer.
Du kommer att ingå i en forskargrupp där man undersöker primär- och sekundärprevention vid kardiovaskulär sjukdom med speciellt fokus på fysisk aktivitet och fysisk träning. Uppdraget innebär arbete med och bearbetning av stora databaser.
Forskningen genomförs både med kvalitativ och kvantitativ metod.
Som universitetslektor är du aktiv inom forskningssamhället, deltar i avdelningens verksamhet såsom seminarier och workshops, deltar i forskningsprojekt, kommunicerar resultat via vetenskapliga publikationer samt bidrar till att attrahera externa forskningsmedel. Du bidrar aktivt till universitetets utvecklingsarbete.
Du bidrar till samverkan, som är en integrerad del av universitetets forsknings- och utbildningsuppdrag:
- Samverkan inom forskning sker genom att sprida, tillgängliggöra och nyttiggöra forskning.
- Samverkan inom utbildning sker genom att planera, organisera och genomföra god utbildning i samspel med aktörer från det omgivande samhället.
- Samverkan via nationella och internationella forskningssamarbeten.
Vi ser gärna att du deltar i och visar intresse för ledningsuppdrag.
I ditt arbete ingår att följa utvecklingen nationellt och internationellt inom ditt ämnesområde och den samhällsutveckling i övrigt som har betydelse för ditt arbete.
Dina kvalifikationer
Vi söker dig som har doktorsexamen eller motsvarande vetenskaplig kompetens inom medicinsk vetenskap, samt har visat pedagogisk skicklighet eller annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och arbetsuppgifter.
För denna anställning kommer särskild vikt att fästas vid den vetenskapliga skickligheten.
Gällande vetenskaplig skicklighet kommer följande att bedömas:
- Krav på vetenskaplig skicklighet gällande forskning inom primär- och sekundärprevention vid kardiovaskulär sjukdom med speciellt fokus på fysisk aktivitet och fysisk träning.
- Krav på erfarenhet av att arbeta med stora databaser och vara kunnig inom både kvalitativ och kvantitativ metod.
- Krav på erfarenhet av planering, genomförande och analys av randomiserade kontrollerade studier.
- Krav på dokumenterad skicklighet i samverkan inom forskning.
Gällande pedagogisk skicklighet kommer följande att bedömas:
Krav för anställningen är:
- Erfarenhet av undervisning på såväl kandidat, avancerad och forskarutbildningsnivå.
- Erfarenhet av problembaserat lärande (PBL) som är den pedagogiska metod som används vid Medicinska fakulteten, Linköpings universitet.
- Erfarenhet av undervisning inom interprofessionellt lärande.
Meriterande är:
- Genomgått erforderliga kurser i högskolepedagogik.
- Erfarenhet av att handleda studenter från olika program.
- Erfarenhet av att handleda doktorander.
Särskilt meriterande för anställningen är skicklighet från samverkan med andra forskare och dokumenterad skicklighet att verka för att forskningsresultat kommer till nytta i omgivande samhället.
Övriga skickligheter som kommer att bedömas för denna anställning är att den sökande ska behärska både svenska och engelska flytande i tal och skrift samt ha nationella och internationella forskningssamarbeten.
Arbetet kräver hög grad av ansvarstagande och förmåga att självständigt kunna planera, strukturera och prioritera sina arbetsuppgifter. Arbetsuppgifterna förutsätter också god samarbets- och kommunikationsförmåga och förmåga att i perioder kunna hantera en hög arbetsbelastning.
Du är flexibel och har förmåga att röra dig mellan olika typer av pedagogiska och vetenskapliga sammanhang. Du delar med dig av kunskap och bidrar till arbetsgruppens professionella utveckling, kollegiala arbetssätt och sociala gemenskap. Att du är närvarande och aktiv ser vi som självklart för att du ska kunna utföra dina uppgifter på bästa sätt och trivas i arbetsgemenskapen.
Din arbetsplats
Forskning som bedrivs på enheten folkhälsovetenskap är inom socialmedicin och folkhälsovetenskap, medicinsk pedagogik, näringslära, implementeringsvetenskap, E-hälsa och idrottsmedicin. Medarbetarna är involverade i utbildningar på grund- och avancerad nivå inom Medicinska fakulteten.
Arbetsplatsen är på Campus US i Linköping. Undervisning vid något annat av Linköpings Universitets övriga campus kan förekomma.
Läs mer om vår verksamhet här
https://liu.se/organisation/liu/hmv/sh (avdelningen)
https://liu.se/organisation/liu/hmv/sh/enheten-for-folkhalsovetenskap (enheten).
Om anställningen
Tillsvidare, Heltid
Tillträde enligt överenskommelse
För mer information om behörighetskrav, bedömningsgrunder och anställningsförfarande för lärare se Linköpings universitets anställningsordning.
Lön och förmåner
Linköpings universitet tillämpar individuell lönesättning.
Läs mer om förmåner för anställda här.
Fackliga kontaktpersoner
Information om fackliga kontaktpersoner, se Hjälp för sökande.
Ansökan
Välkommen att söka denna anställning genom att klicka på knappen "Ansök" nedan. Din kompletta ansökan inklusive bilagor ska vara Linköpings universitet tillhanda senast den 28 maj 2025.
Ansökningar och/eller ansökningshandlingar som inkommer efter sista ansökningsdag beaktas ej.
Publikationer, i pdf- eller word-format, bifogas i ansökningsformuläret. Publikationer som du inte har i digital form skickas per post i tre exemplar till Linköpings universitet, Registrator, 581 83 Linköping. Publikationerna ska vara Linköpings universitet tillhanda senast sista ansökningsdag. Tryckta publikationer skickas inte tillbaka, då handlingar som inkommer till Linköpings universitet bevaras eller gallras enligt gällande gallringsregler.
Välkommen med din ansökan!
Linköpings universitet har upphandlade avtal och undanber oss direktkontakt från bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.