Doktorand i matematikdidaktik
Tillbaka till lediga jobbVi söker nu en doktorand till forskningsområdet matematikdidaktik med inriktning mot årskurs 7-9 eller gymnasiet placerad vid Matematiska institutionen, https://liu.se/organisation/liu/mai
Dina arbetsuppgifter
Som doktorand ägnar du dig åt din forskarutbildning och forskningsprojekt där du ingår. I ditt arbete kan även ingå att undervisa eller att delta i andra institutionsuppdrag, upp till 20% av heltid. I doktorandens arbetsuppgifter ingår också att aktivt bidra till forskningsmiljön.
Dina kvalifikationer
För att antas till forskarutbildningen krävs att den sökande har både grundläggande och särskild behörighet enligt nedan, och det krävs att dessa är uppfyllda senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.
Grundläggande behörighet att antas till forskarutbildning har den som avlagt examen på avancerad nivå eller har slutfört kurser om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå eller på något annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper
Särskild behörighet att antas till forskarutbildningen i matematikdidaktik har sökande som har minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå med relevans för matematikdidaktik.
Speciellt meriterande för anställningen är ämneslärarexamen i matematik samt att ha fullgjort ett självständigt arbete (examensarbete) om minst 15 högskolepoäng på avancerad nivå med relevans för det matematikdidaktiska forskningsfältet med inriktning mot årskurs 7-9 eller gymnasiet. Även goda språkfärdigheter i svenska är speciellt meriterande för anställningen.
Vidare ska den sökande ha goda språkfärdigheter i engelska i tal och skrift.
Den sökande kommer att bedömas utifrån förmågan att tillgodogöra sig forskarutbildningen, i första hand såsom detta visats i bifogade handlingar till ansökan inklusive avsiktsförklaringen. Vid urvalet beaktas studieresultat som visar kreativitet, förmåga till självständigt omdöme och kritisk analys samt god skrivförmåga. Du ska kunna arbeta självständigt och har förmåga att ta egna initiativ men även ha god samarbetsförmåga. Stor vikt kommer även att läggas vid personliga egenskaper och lämplighet. De mest meriterade sökande kommer att få genomföra ett skrivprov och kallas till intervju.
En avsiktsförklaring om max tre A4-sidor ska bifogas ansökan. Avsiktsförklaringen ska innehålla en reflektion över de frågor som den sökande anser intressanta och relevanta att forska om.
Din arbetsplats
Placeringen för anställningen är på avdelningen Analys och didaktik (ANDI), som består av ca tjugo lärare, forskare och doktorander. Forskningen inom matematik bedrivs både inomvetenskapligt och tillämpat inom olika grenar av matematisk analys såväl som matematikdidaktik https://liu.se/organisation/liu/mai/andi
Som doktorand i matematikdidaktik kommer du att tillhöra den Matematikdidaktiska forskningsmiljön på ANDI. Inom matematikdidaktik studeras lärande, undervisning och kunskapsbildning i och om matematik. Som vetenskapligt fält syftar matematikdidaktiken till att förstå och bidra till vidareutvecklingen av matematikundervisning och matematiklärande på alla utbildningsnivåer, samt att undersöka matematikens roll för människors möjligheter att förstå och handla i en alltmer komplex omvärld. Detta innefattar att undersöka orsakssamband mellan det matematikspecifika innehållet och hur detta kommuniceras i olika miljöer och sammanhang, samt hur individer utvecklar, använder och förhåller sig till matematik. Forskarutbildningen i matematikdidaktik som bedrivs vid MAI inriktar sig främst mot forskning relevant för högstadium (åk 7-9), gymnasium och högre utbildning. https://liu.se/artikel/forskarutbildning-i-matematikdidaktik
Om anställningen
I samband med tillträde till anställningen kommer du att antas till forskarutbildningen. Läs mer om respektive fakultets forskarutbildning här.
Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid. Du anställs till en början på ett år, och därefter förnyas anställningen med högst två år i taget, utifrån uppnådd studieplan. Förlängning av anställning upp till fem år sker utifrån grad av undervisnings- och institutionsuppdrag. Vid särskilda skäl kan ytterligare förlängning ske.
Tillträde i augusti 2025 eller enligt överenskommelse.
Lön och förmåner
Doktorandlönen regleras utifrån en lokalt avtalad lönestege. Läs mer om förmåner för anställda här.
Fackliga kontaktpersoner
Information om fackliga kontaktpersoner, se Hjälp för sökande.
Ansökan
Du söker denna anställning genom att klicka på knappen ”Ansök” nedan. Din ansökan ska vara Linköpings universitet tillhanda senast den 22 april 2025. Ansökan som inkommer efter sista ansökningsdag beaktas inte.
Välkommen med din ansökan!
Linköpings universitet har upphandlade avtal och undanber oss direktkontakt från bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.