Jag brinner för att utforska konstens gränsöverskridande möjligheter. Genom mitt arbete kombinerar jag konstnärlig praktik, forskning och undervisning för att inspirera till kreativitet, kritiskt tänkande och tvärdisciplinära samarbeten.
I en tid då medvetenhet om människans miljöpåverkan växer, blir tvärdisciplinära perspektiv och kreativ kompetens allt viktigare verktyg för att främja hållbar utveckling. I två decennier har jag föreläst om konst och undervisat i konstnärliga metoder, med syfte att belysa hur konsten som kunskapssystem kan nyttjas som ett kognitivt redskap för analys, liksom för utvecklandet av kreativ kompetens. Jag har undervisat vid flera olika institutioner och har omfattande erfarenhet av challenge based learning.
Jag är verksam konstnär sedan början av 2000-talet och medgrundare av konstnärsduon DiPisaStasinski, tillsammans med Robert Stasinski. I vår senaste forskningssatsning, Technoecology - Performing Computation and Aesthetic Sensibility, som finansieras av Vetenskapsrådets projektbidrag för konstnärlig forskning, undersöker vi AI och robotik, utifrån ett ekocentriskt perspektiv. Projektet syftar inte bara till att fördjupa vår förståelse för dessa teknologier genom konstnärliga forskningsmetoder, utan också till att undersöka AI som en "alien agent" som utmanar traditionella, antropocentriska synsätt. Genom att utforska AI och robotik som dynamiska aktörer i symbios med sin omgivning och genom att kombinera performativa och estetiska perspektiv inom ett technoekologiskt ramverk, öppnar vi upp för nya sätt att förstå och gestalta komplexa teknologier.
För mer information, vänligen besök:
https://alessandradipisa.com/