04 juni 2025

Under förra veckan firades LiU 50 med tårta och tal på Campus Lidingö. Malmstens kan dock sträcka på sig lite extra , i år firar man även 25 år som del av Linköpings universitet. Alessandra Di Pisa, avdelningschef, hoppas att man i framtiden, utöver sina tre kandidatprogram, även ska kunna erbjuda en masterutbildning.

Johan Ölvander håller tal med åhörare omkring sig.
Johan Ölvander, dekan vid Tekniska fakulteten, höll tal.

Som en del i LiU:s 50-årsfirande har universitet bjudit på fika och tygmärken vid fyra tillfällen på alla campus. Den 28 maj var det dags för campus Lidingö. Dagen till ära var Louise Ödlund, prefekt vid Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling (IEI) och Johan Ölvander, dekan vid Tekniska fakulteten, på besök i Stockholm.

– Det känns jätteroligt att vara här och fira. Det är så speciell kreativitet och nyfikenhet på Malmsten som rimmar så bra med det som är LiU:s värden och tradition, säger Johan Ölvander.

Vilken betydelse har Malmstens för LiU?

– Malmstens är ett exempel på den bredd som vi har som universitet. Vi har designutbildningar även på våra campus på Valla och Norrköping, men det här är ett bra komplement till dem och vi har även en hantverksmässig spets här uppe, säger han.

Dubbelt jubileum

Malmstens firar i år dubbelt jubileum – dels LiU 50, dels Malmstens 25 år som del av LiU. Den 1 juli 2000 övergick det som då hette Carl Malmstens skola till LiU. Koordinator Maria Leijonhielm som jobbat på Malmstens sedan 1999 konstaterar att utbildningen har förändrats och utvecklats mycket sedan det begav sig.

– Det har förändrats väldigt mycket. I början var det tvååriga eftergymnasiala utbildningar, som då helt plötsligt skulle bli treåriga kandidatprogram inom ett universitet. I början var det en hel del utmaningar kan man säga, minns hon.

På Campus Lidingö bedrivs tre kandidatprogram: Möbeldesign, Möbelsnickeri och Möbeltapetsering.

– Det är väldigt kvalificerade utbildningar, säger Maria, och menar att de håller väldigt hög nivå, hantverksmässigt och formmässigt, samtidigt som alla kurser innehåller akademiska studier.

Det är nu man ska vara student

– Det teoretiska och det praktiska är väldigt hopflätat, jag skulle säga att det verkligen är förenat i ett. Så var det inte från första början. Det är nu man ska vara student om någon gång, säger Maria Leijonhielm, som tycker att det bara blir bättre och bättre på Malmstens.

Jobbar för att få masterutbildning

Alessandra Di Pisa, avdelningschef, tycker att Malmstens har gjort en jätteresa och ser ljust på dess framtid. Hon berättar att de jobbar mycket aktivt med att bli en komplett akademisk miljö.

– Vi har kandidatutbildning i dagsläget och har väldigt många i kollegiet som bedriver forskande verksamhet i anknytning till ämnesområde vi har. Men vi jobbar nu med att utvidga Malmstens forskningsmiljö, planen är att vi ska hitta en brygga där också naturligtvis där vi även får masterutbildning i framtiden, säger hon.

Kontakt

Besök oss

Lär mer om våra utbildningar på Lidingö

Organisation

Senaste nytt från LiU

En man i ett laboratorium sprutar vatten på ett gulgrönt material.

Effektivare produktion av ”grön” vätgas med nytt material

Den kemiska reaktionen för att med hjälp av solen framställa vätgas av vatten blir flera gånger mer effektiv av en kombination av nya material i tre lager, visar LiU-forskare. Vätgas framställt av vatten är en lovande förnybar energikälla.

Skylt som pekar mot Almedalen i Visby.

Försvarsfrågorna lyfts i Almedalen

Demokrati och politik javisst, men också AI i många olika former och innovation kopplat till vårt totalförsvar – det är det som LiU-deltagare pratar om under årets Almedalsvecka.

Simon Larsson spelar sänka skepp.

Spelet man gärna förlorar – i alla fall en solig dag

En vattentank, gamla brandsläckare, rör – och en hel del annat. Nej, det är inte delarna till ett nytt brandsläckningssystem. Studenter vid LiU har konstruerat och byggt något helt annat: Ett Sänka skepp-spel i storformat – med en twist.