Förutom dessa områden bedriver AB också forskning inom följande områden
• Nervsystemets kontroll över immunförsvaret hos njursjuka
• Sammansättningen av tarmflora hos njursjuka och hur de kan påverka sjukdomen
Inom båda dessa områden finns det planer om kliniska prövningar med olika typer av interventionsbehandlingar (läkemedel eller kosttillskott)
AB är initiativtagare och huvudprövare för den akademiska studien (Discontinuation of rituximab compared with rituximab maintenance in ANCA-associated vasculitis – a randomized controlled trial) DISRITUX.
Sammanfattning av projektet på svenska
ANCA-associerade vaskuliter (AAV) är autoimmuna sjukdomar där små blodkärl inflammeras med risk för organskador såsom njurskador. Alla kan drabbas men många som insjuknar är äldre. Immunhämmande terapi som ofta är flerårig har förbättrat prognosen men återfallsrisken är ändå ca 50 % inom 5 år. Metoder att förutsäga risk för svår sjukdom, recidiv- och komplikationsrisk hos individen saknas. Behandlingsbiverkningar, särskilt infektioner, är vanliga på kort- och lång sikt. Rituximab (RTX) är en vanlig immunhämmande start-och underhållsbehandling vid AAV men riktlinjer saknas för RTX-utsättning. Under Covid19-pandemin har RTX kopplats till svårare sjukdom och behandlingen påverkar även vaccinskyddet negativt. Det är särskilt viktigt att identifiera vilka som behöver RTX och de som klarar sig utan. Vi önskar studera RTX-utsättning genom lottning av 140 patienter utan pågående sjukdomsaktivitet samt följa dessa strukturerat i 3 år med prover (biomarkörer) och livskvalitetsformulär. Kunskaper som inhämtas från denna studie kommer bidra till riktlinjer om säkert avbrytande av RTX vid AAV genom att identifiera de med hög eller låg återfallsrisk.Patienter som behandlas på njur- och reumakliniker ska inkluderas. Primära utfallsmåttet är återfall, men även en rad sekundära utfallsmått inkluderande biverkningar samt patientenkäter samt explorativa sådana där laboratorieresurser kommer att vara centrala för att kunna dra viktiga slutsatser. Denna studie kommer att inkludera 140 patienter, vilka kommer att rekryteras i första hand i Sverige från 9 regioner och 13 sites (både inom njurmedicin och reumatologi) men även med samarbetspartners och erfarna kliniska forskare i Danmark, Irland, Island, Nederländerna, Tyskland och Österrike från EU samt Storbritannien. Ansökan som sammanställts med stöd från Forum Östergötland har nu skickats Läkemedelsverket för bedömning och vi hoppas kunna starta upp studien i Linköping från augusti-september 2024.