Min forskning utgår ifrån ett stort intresse av bättre förstå världen av diplomati. Diplomati som institution och praxis bidrar till att upprätthålla ordning och stabilitet i det internationella systemet, vilket i sin tur säkerställer fredliga relationer mellan stater. Genom att bättre förstå diplomati kan vi alltså även bättre förstå hur global styrning kan upprätthållas i en alltmer turbulent värld. Jag har studerat diplomati genom ett flera olika teoretiska perspektiv och empiriska fallstudier. Mitt främsta empiriska fall har varit Europeiska unionen, specifikt de kommittéer och arbetsgrupper som förbereder unionens gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik (GUSP). Jag har studerat och på olika sätt interagerat med denna miljö genom min utbildning, tidigare arbetslivserfarenhet, genom deltagande i olika projekt och seminarier vid Utrikespolitiska institutet samt genom min forskning (flera artiklar och en monografi som fokuserar på vardagliga praktiker inom EU:s utrikespolitik).
Det huvudsakliga teoretiska perspektivet som jag har använt för att bättre förstå mina empiriska fall är praktikteori (practice theory), som fokuserar på de vana och ofta omedvetna sätt som diplomater och andra praktiker genomför internationell politik. Dessutom har jag medförfattat en artikel som försöker identifiera och kategorisera olika mekanismer för ontologisk osäkerhet – en teori som antar att stater, liksom människor, upplever känslor av oro kring sin status, sina berättelser och självuppfattningar. Denna artikel publicerades nyligen i International Studies Review.
Mitt nuvarande forskningsprojekt fokuserar på att studera den visuella dimensionen av diplomati, alltså hur stater kommunicerar med varandra och allmänheten genom visuella medel och uttryck. Med hjälp av fotoelicitering, intervjuer och innehållsanalys syftar projektet till att generera ny kunskap om hur visuella representationer påverkar internationell politik.
Jag är kursansvarig och undervisar på introduktionskursen i internationell politik och en masterkurs om internationella organisationer.