Neurokognitiv sjukdom (även kallat demenssjukdom) är en riskfaktor för att bli utsatt för övergrepp. Det kan röra sig om psykiska, fysiska eller sexuella övergrepp alternativt försummelse eller ekonomiskt utnyttjande. I tidigare studier om övergrepp mot personer med demenssjukdom har man vanligen ställt frågor om övergrepp till anhöriga eller vårdpersonal. Det är dock centralt att utsatta personer själva får möjlighet att berätta om sina erfarenheter och komma till tals, inte minst då både anhöriga och personal är vanliga utövare av övergrepp. Att fråga personer med demenssjukdom om dennes egna erfarenheter av övergrepp finns dock nästan inte alls beskrivet. Samtidigt är de anhörigas erfarenheter också viktiga för att få en kompletterande förståelse för problematiken. Att identifiera utsatthet för övergrepp kring person med neuroneurokognitiv sjukdom kan innebära särskilda utmaningar och dessvärre saknas etablerade och validerade instrument för detta.
BPSD (beteendemässiga och psykiska problem vid demenssjukdom) är vanligt förekommande vid neuroneurokognitiv sjukdom, men det finns ett kunskapsgap i huruvida tidigare upplevelser av övergrepp är associerat till uppkomst av BPSD.
Det här doktorandprojektets övergripande syfte är att bidra till en fördjupad kunskap kring övergrepp mot äldre personer med neuroneurokognitiv sjukdom. Projektet är också del i det större forskningsprojektet REAGERA (Responding to Elder Abuse in GERiAtric care). Projektets delsyften är att; undersöka hur övergrepp mot personer med neurokognitiv sjukdom kan upptäckas genom att utveckla och validera screeninginstrument (studie 1), utforska och beskriva upplevelser av utsatthet för pågående övergrepp (studie 2) och tidigare övergrepp (studie 3) bland personer med neurokognitiv sjukdom och deras anhöriga och hur deras upplevelser förhåller sig till varandra. Det sista delsyftet är att med hjälp av instrument som utvecklats i projektet mäta förekomst av våldsutsatthet bland personer med neurokognitiv sjukdom på särskilda boenden och analysera association mellan tidigare övergrepp och BPSD (studie 4). Genomgående i projektet studeras situationer av övergrepp både från perspektivet från personen med neurokognitiv sjukdom själv, men också integrerat med perspektivet från anhöriga.