Inom enheten för klinisk medicin bedriver vi forskning och undervisning inom geriatrik, allmänmedicin, arbets- och miljömedicin samt smärt- och rehabiliteringsmedicin.

Allmänmedicin

Allmänmedicin är den vetenskap som med primärvården som bas ansvarar för prevention, diagnostik och terapi av alla kroniska folksjukdomar såväl som akuta sjukdomssymptom i en avgränsad befolkning. Vår forskning innefattar större och mindre projekt inom flera av de forskningsfält, patientgrupper och sjukdomspanoraman som finns i primärvården, såsom diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, infektioner, folkhälsa, stress och prevention.

Arbets- och miljömedicin

Arbets- och miljömedicin (AMM) är ett integrerat kliniskt område som förenar arbetsmedicin och miljömedicin. Vi arbetar med att identifiera, förebygga och behandla arbetsrelaterade sjukdomar och skador genom att utreda och eliminera miljöfaktorer i arbetsmiljön och den yttre miljön som kan påverka vår hälsa.

Förutom patientutredningar arbetar vi också med forskning samt att sprida kunskap om arbetsmiljö och hälsa. På AMM forskar vi kring hur arbets- och omgivningsmiljön påverkar hälsan genom metoder som studerar hur skador uppkommer såväl på cell- och organnivå som på individ- och gruppnivå. Vi studerar också faktorer som minskar risken för arbetsrelaterade och miljöbetingade sjukdomar. De områden vi forskar inom är miljörisker, belastningsergonomi, psykosocial arbetsmiljö, luftvägsbesvär och patofysiologiska mekanismer vid hjärt-kärlsjukdomar.

Geriatrik

Geriatrik är en vetenskap som är inriktad forskning på den äldre individens medicinska förhållanden och funktioner. En del avgränsar gerontologin som den vetenskap som studerar det normala åldrandet, medan geriatrik mer inriktar sig på åldrandets sjukdomar. Men i praktiken är gerontologisk och geriatrisk forskning oftast integrerad. Vår forskning kan indelas i två större forskningsspår: den äldre multisjuke individen respektive demenssjukdomar.

Smärt- och rehabiliteringsmedicin

Ämnet Smärt och rehabiliteringsmedicin vid region Östergötland representeras av två kliniker: Smärt och rehabkliniken fokuserar på akut smärta, långvarig smärta, och cancerrelaterad smärta; och Rehabiliteringsmedicinska kliniken med fokus på neurologisk rehabilitering, särskilt hjärn- och ryggmärgsskador. Båda är universitetssjukvårdsenheter (USVE) vid Universitetssjukhuset i Linköping, bedriver omfattande forskning och deltar i undervisningen på medicinska fakultetens olika program.

Smärt- och rehabkliniken (SoRK) handlägger och genomför behandling/rehabilitering för patienter med komplicerade kroniska smärtor. Vi studerar nociceptiva, neuropatiska och nociplastiska smärttillstånd vad gäller epidemiologi och riskfaktorer, fysiologiska och biokemiska smärtmekanismer, samsjuklighet och vidmakthållande samt utveckling av olika behandlingsinsatser.
Läs mer om forskningen vid SoRK:

Rehabiliteringsmedicinska kliniken

Rehabiliteringsmedicinska kliniken genomför rehabilitering för patienter med skador och sjukdomar i centrala nervsystemet såsom ryggmärgsskador och olika typer av förvärvade hjärnskador. Vår forskning speglar våra kliniska uppdrag och har ett biopsykosocialt, holistiskt, tvärvetenskapligt och interprofessionellt angreppssätt. Vi studerar bland annat den neurologiska skadans påverkan på funktion och aktivitet, behandlings/rehabiliteringsprocesser samt behandlingsutfall. Läs mer om forskningen vid Rehabiliteringsmedicinska kliniken.

Forskning

Ett rött, platt trähjärta ligger på ett bord. Ett par händer sätter ett plåster på det.

Stressheart

Forskargruppen Stressheart har utvecklat en analysmetod där man mäter stresshormonet kortisol ur människors hår för att studera stressnivåerna flera månader bakåt i tiden, likt årsringarna på ett träd.

Proteiner med UV-ljus

PAINOMICS® Research Group

Vi forskar om molekylär smärta. Vi vill förstå och mäta de komplexa nätverk av cellulära och molekylära händelser i kroppen som är aktiverade vid olika smärttillstånd.

Researcher examining bloodsample in lab

Kardiovaskulära riskfaktorer hos patienter med diabetes

CARDIPP syftar till att identifiera markörer för hjärt- kärlsjukdom. Det i sin tur ska göra det möjligt att sätta in en tidigare och mer individuellt anpassad behandling för patienter med typ 2 diabetes.

Kontakt

Medarbetare

Besöksadress

Enheten för klinisk medicin

Hus 511-001, ingång 75/76/78

Campus US

Organisation