Tidigare forskningsprojekt
Konnektiva modeller för arbetsplatslärande och praktikbaserade innovationer.
Detta projekt gäller studier av hur lärande och kompetensuppbyggnad på arbetsplatser kan ske genom ett samspel mellan planerade utbildningsinsatser och informellt lärande i det dagliga arbetet, samt hur sådana lärprocesser kan skapa förutsättningar för praktikbaserade innovationer vad gäller produkter (tjänster) och/eller processer. Projektet utgår från vad som kallats en konnektiv modell för arbetsplatslärande, som bygger bl a på utveckling av partnerskap för lärande mellan arrangörer av formell utbildning och arbetsplatser.
Verksamhetskulturer, chefers arbete och ledarskap inom hemtjänstverksamhet.
Projektet avsåg att belysa hur enhetschefer inom hemtjänsten i praktiken uppfattar och utformar sitt arbete och ledarskap som aktörer inom ramen för olika lokala verksamhetskulturer, samt att på basis av ny empiri, pröva och söka vidareutveckla den i en tidigare studie gjorda uppdelningen mellan verksamhetskulturer.
Verksamhetsutveckling genom lärande i arbetslag inom hemtjänsten
Detta projekt hade som syfte att beskriva och analysera verksamheten inom hemtjänsten med avseende på potentialer för kompetensutveckling och interaktivt lärande som kan finnas i möten och samspel mellan personal, dels vad gäller förutsättningarna för att samtidigt organisera för en effektiv och kvalitetsinriktad verksamhet, dels för ökade möjligheter till lärande, kompetensutveckling och för goda arbetsförhållanden.
Den goda och uthålliga arbetsplatsen.
Forskningsansatsen i detta projekt kan karaktäriseras som en interaktiv ansats baserad på fallstudier av lärandeprocesser vid tre olika arbetsplatser inom en kommun (hemtjänst, skola och teknisk service). En utgångspunkt med denna forskningsansats, som både hade ett forskningsfokus och ett interventionsfokus, var att skapa utrymme och möjligheter för lärande och lokalt utvecklingsarbete inom arbetslagen. Samtidigt som forskningsprocessen kopplades till den praktiska verksamheten och den utvecklingsprocess som ägde rum i arbetslagen.
Integrerad utveckling av IT och kompetensutveckling inom äldreomsorgen
Projektets övergripande syfte var att utveckla IT-system som främjade omsorgspersonalens kunskapsutnyttjande och kompetensutveckling och som också skulle bidra till att öka säkerhet och omsorgskvalitet i det dagliga arbetet. En viktig utgångspunkt i projektet var att utvecklingen av detta IT-system skulle ske i ett samarbete mellan IT-forskare och vårdpersonal, en s.k. participativ ansats.
FoU-nätverk för gemensam kunskapsbildning och regional förnyelse inom vård och omsorg.
Ett projekt som bedrevs inom kommunförbundets program: Innovativa kommuner, landsting och regioner. Fokus i projektet var dels analyser av utvecklingsinriktade eller innovativa lärprocesser inom och mellan de organisationer som ingick i FoU centrums verksamhet, dels fokus på hur detta befintliga fler kommunala FoU- system skulle kunna vidareutvecklas till ett system för FoU-samverkan med en regional förnyelsedimension.