Min forskningsverksamhet relaterad till rötgasförädling, oljeindustriell och organisk avfallsanvändning och marksanering (efter oljeutsläpp, tungmetallföroreningar etc.) har en multidisciplinär karaktär inom områdena miljövetenskap, ekologisk teknik och jordbruksvetenskap.
I början av min yrkeskarriär var jag fokuserad på oljeborrningsavfall, teknisk uppställning för dess användning och saneringstekniker för markrestaurering efter oljeutsläpp. Överraskande nog kom jag på en relevant lösning för att börja arbeta med biogas- och rötgasforskning.
Nyligen genomförda studier har visat att rötgas som applicerats som biogödsel har en potential att förbättra markstrukturen, fysikaliska egenskaper, öka vatteninfiltration och -retention, näringsbiotillgänglighet på grund av nedbrytning av organiskt material i marken och jordkatjonbyteskapacitet. Rötsmältning används vanligtvis som organiska gödningsmedel på grund av förekomsten av höga halter av växtnäring och har vanligtvis mycket goda gödningsegenskaper. Därför visar sig biogasrötrest vara en bra kandidat för att ersätta oorganiska gödselmedel och jordförbättringsmedel.
Min tidigare forskning indikerade en långsiktig effekt av tillsats av rötgas på markens kolansamling. Dessa resultat är mycket viktiga när det gäller rötgaspotentialen för markens kollagring och markens roll i begränsning av klimatförändringar på grund av kolbindning och humifiering.
En annan forskningsinriktning är relaterad till positiv effekt från rötrestapplicering som biogödsel och jordförbättring. Rötrest har en potential för biosanering av jordar förorenade med organiska och oorganiska kemikalier genom bindning av tungmetaller med rötgas och biostimulerande effekt på nedbrytning av petroleumkolväten.
För närvarande är jag involverad i forskning med fokus på rötgasgranuleringen som har potential att lösa problem med näringsämnen och föroreningshalt i gödselmedel och ge långsiktig positiv effekt av näringsutsläpp i marken.