Inflammation i hjärnan och dess roll vid utveckling av depression

Jag är postdoktor vid Centrum för social och affektiv neurovetenskap (CSAN), där jag studerar de signalvägar som främjar inflammation och vilken roll de spelar vid depression

Omkring 10% av världens befolkning drabbas av depression minst en gång under sin livstid. Många deprimerade patienter kan bli hjälpta av psykoterapi eller en av de antidepressiva mediciner som finns på marknaden. För ungefär en tredjedel av patienterna fungerar dock inte dessa behandlingar. För att kunna hjälpa dessa människor bättre i framtiden behöver vi utveckla nya typer av läkemedel, som reglerar andra processer i kroppen än de som nuvarande antidepressiva medel har inverkan på.

Ett system med potentiell relevans för antidepressiva effekter, som forskare har börjat undersöka, är immunförsvaret. Det har visat sig att deprimerade människor har höga nivåer av pro-inflammatoriska molekyler i kroppen, som om deras kroppar är i ett kroniskt tillstånd av inflammation. Det finns också forskningsfynd som visar att patienter med depression kan hjälpas av behandling med antiinflammatoriska mediciner.

Många frågor kvarstår om sambandet mellan inflammation och depression:

  • Vilken exakt roll spelar inflammatoriska signalvägar i utveckling av depression?
  • Hur skulle vi bäst kunna manipulera hjärnans immunförsvar för att behandla depression?
  • Vilka mekanismer ligger bakom den antidepressiva effekten av antiinflammatorisk medicin?

Genom mitt projekt hoppas vi kunna hitta svar på några av dessa frågor.

Publikationer

2023

2022

2021

2018

Forskning

Om mig

Jag disputerade med en PhD i neurovetenskap från VU University Amsterdam i Nederländerna. Innan jag flyttade till Linköping arbetade jag som postdoktor vid Princeton University och Rutgers University i USA. Genom denna tidigare forskning har jag byggt upp en expertis angående hjärnans belöningsmekanismer, samt kognitiva funktioner som att kunna bromsa sitt eget beteende eller fatta beslut.

Framöver vill jag utvecklas vidare som självständig forskare genom att studera hur hjärnan samordnar komplicerade beteenden och kognition. Jag är speciellt intresserad av hur störningar av dessa processer uppstår när människor drabbas av psykiatriska eller neurologiska sjukdomar.

På fritiden gillar jag att spendera tid utomhus (springa, vandra, cykla och paddla kajak), träna yoga eller gå till gymmet, eller umgås med familj och vänner för att se på film eller spela något brädspel.


CV

  • 2007–2013 Ph.D. in Neuroscience, VU University Amsterdam, The Netherlands. Ph.D. advisors: Prof. Anton N.M. Schoffelmeer & Dr. Tommy Pattij
  • 2004–2007 M.Sc. in Neuroscience, with Exchange Program, VU University Amsterdam, The Netherlands. (This is an internationally oriented honors program for the top 5–10% students of the Master Neurosciences program). Major: Neurogenomics
  • 2001–2004 B.Sc. in Biomedical Sciences, VU University Amsterdam, The Netherlands

Organisation