Efter att ha tagit en civilingenjörsexamen i Industriell ekonomi och en teknologie doktorsexamen i Produktionsekonomi på Linköpings universitet är jag nu universitetslektor i kvantitativ logistik. Mina kurser utgår från operationsanalys och fokuserar på planeringsfrågor, besluts- och finansiell analys, samt hållbar logistik.
Min forskning handlar om logistik inom räddning och respons vid kriser, naturhändelser och större samhällsstörningar. Ett av projekten är EMMUNE med mål att utveckla beslutstödsverktyg för en effektiv resurshantering vid multipla extrema naturhändelser.
Jag använder primärt kvantitativa metoder för att analysera olika typer av planeringsproblem. Exempel inom industriell verksamhetsplanering och styrning kan bland annat handla om prognostisering, flödesanalyser, resursallokering, riskanalys, investeringsbedömning och vinstmaximering. Inom ramen för räddningslogistik kan det därtill handla om riskbedömning och beslutsproblematik för att agera och göra insatser vid akuta hot mot liv och egendom.
Vid sidan av räddningslogistik ägnas min forskning åt planering av försörjningskedjor, bland annat inom den energiintensiva processindustrin. Där utvecklas en kombination av ekonomiskt och miljömässigt hållbara lösningar, ett arbete som inte bara är utmanande utan också väldigt roligt.
Doktorandprojekt – Planering i energiintensiv processindustri
Efter att jag mot slutet av 2008 blev klar med civilingenjörsexamen på LiU/IEI började jag att doktorera där på avdelningen för produktionsekonomi. 2012 tog jag teknologie licentiatexamen och i slutet av 2014 teknologie doktorsexamen på temat ”Energi- och produktionsplanering i processindustri”.
Min forskning under doktorandstudierna handlade således om planeringsfrågor inom processindustri. Eftersom processindustri generellt är väldigt energiintensiv ter det sig ganska naturligt att inkludera energifrågor i dessa sammanhang.
Det visar sig att flertalet intäktsmöjligheter finns genom att nyttja såväl biprodukter som restprodukter och samtidigt uppnå kostnadsbesparingar och ökad hållbarhet. Denna forskning genomfördes inom ramen för Processindustriellt Centrum Linköping med Stiftelsen för Strategisk Forskning som huvudfinansiär.