Just nu ligger fokus på följande områden:
Rekonstruktiv kirurgi efter kolektomi
Upp emot 20% av alla individer som drabbas av ulcerös kolit kommer att behöva ta bort sin tjocktarm på grund av sjukdomen. Vi har tillsammans med svenska och engelska kollegor visat att inte ens hälften av de som opereras senare blir av med sin stomi genom någon form av rekonstruktion, något som flertalet kan bli om de vill. I världen är bäckenreservoar det som "gold standard" medan det i Sverige är lika vanligt med en så kallad ileorektal anastomos och det även förekommer operationer med anläggande av Kocks kontinenta stomi. Doktoranden Anton Risto arbetar nu vidare med att belysa vilken rekonstruktion som görs baserat på var patienten ursprungligen opereras men också vad en rekonstruktion innebär i form av livskvalitetsförändring för patienterna och behov av ytterligare kirurgi.
Fertilitet vid inflammatorisk tarmsjukdom
Eftersom både Crohns sjukdom och ulcerös kolit drabbar individer tidigt i livet så finns risken att förmågan, och kanske även önskan, att bli förälder påverkas. Doktoranden Emma Druvefors studerar hur sjukdomarna i sig påverkar barnaalstrandet hos kvinnor och män med dessa sjukdomar i jämförelse med tarmfriska individer. Dessutom studera hon hur kirurgisk behandling i allmänhet men rekonstruktiv kirurgi i synnerhet påverkar barnafödandet i denna grupp.
Cancerutveckling
Kolorektal cancer är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige och den grupp som ökar mest är de som får sin diagnos tidigt i livet, det vill säga före 50 års ålder. Doktoranden Erik Lundqvist studerar vilka riskfaktorer vi kan identifiera hos dessa unga individer som utvecklar kolorektal cancer men också i vilken omfattning vi följer nationella riktlinjer och erbjuder dessa individer ärftlighetsutredning. Maie Abdalla studerar hur primär skleroserande kolangit (en leversjukdom som ofta är kopplad till inflammatorisk tarmsjukdom) påverkar risken för tarmcancer, var i tarmen den sätter sig och om prognosen skiljer sig från de som inte har leversjukdomen eller inflammatorisk tarmsjukdom.