Functional food

De senaste 10 åren har jag studerat olika typer av "Functional food", kost som innehåller välgörande aktiva ingredienser. För tillfället koncentrerar jag mig på lutein-rika grönsaker som kan minska inflammation och oxidativ stress hos hjärtsjuka.

Vem skulle inte vilja vara friskare? Tänk om maten vi äter kan hjälpa oss att bli friskare för varje dag? För att åstadkomma detta behöver vi först identifiera vilken typ av mat som är nyttig för oss. Efter det, precis som vid vilken läkemedelsprövning som helst, behöver vi veta vilka som bör äta den här maten, hur den bör ätas, hur mycket och när vi bör äta den för att maximera nyttan av den. Men tyvärr har vi ännu inte tillräckligt med sådan kunskap för att kunna ge kostråd till alla.

Functional food vid hjärtsjukdom

Patienter med hjärtsjukdom, t ex kranskärlssjukdom, lider ofta av låggradig kronisk inflammation och hög oxidativ stress trots att de äter medicin regelbundet. Ökad inflammation och hög oxidativ stress kan öka risken för en hjärtattack eller stroke. Just nu finns ännu ingen strategi för att behandla dessa tillstånd.

Det är här som s.k. "Functional Food" (funktionell kost) kan vara en lösning. Den är lättillgänglig och betydligt säkrare än mediciner. För tillfället studerar jag kost som är antiinflammatorisk och innehåller antioxidanter för att minska inflammation och oxidativ stress hos hjärtpatienter.

Om mig

CV

  • PhD, Medicine, University of Sydney, december 2015
  • New investigator Award, International Conference on The Science of Nutrition in Medicine and Healthcare, 2011
  • AAS Student Oral Award, Australian Atherosclerosis Society Annual Scientific Meeting, 2010

Publikationer

2023

2021

2020

2019

Forskning

Nyheter

Organisation