Fotografi av Rosanna Chung

Rosanna Chung

Biträdande universitetslektor

Min forskning handlar om ifall "functional food" kan minska inflammation och oxidativ stress hos hjärtpatienter.

Functional food

De senaste 10 åren har jag studerat olika typer av "Functional food", kost som innehåller välgörande aktiva ingredienser. För tillfället koncentrerar jag mig på lutein-rika grönsaker som kan minska inflammation och oxidativ stress hos hjärtsjuka.

Vem skulle inte vilja vara friskare? Tänk om maten vi äter kan hjälpa oss att bli friskare för varje dag? För att åstadkomma detta behöver vi först identifiera vilken typ av mat som är nyttig för oss. Efter det, precis som vid vilken läkemedelsprövning som helst, behöver vi veta vilka som bör äta den här maten, hur den bör ätas, hur mycket och när vi bör äta den för att maximera nyttan av den. Men tyvärr har vi ännu inte tillräckligt med sådan kunskap för att kunna ge kostråd till alla.

Functional food vid hjärtsjukdom

Patienter med hjärtsjukdom, t ex kranskärlssjukdom, lider ofta av låggradig kronisk inflammation och hög oxidativ stress trots att de äter medicin regelbundet. Ökad inflammation och hög oxidativ stress kan öka risken för en hjärtattack eller stroke. Just nu finns ännu ingen strategi för att behandla dessa tillstånd.

Det är här som s.k. "Functional Food" (funktionell kost) kan vara en lösning. Den är lättillgänglig och betydligt säkrare än mediciner. För tillfället studerar jag kost som är antiinflammatorisk och innehåller antioxidanter för att minska inflammation och oxidativ stress hos hjärtpatienter.

Om mig

CV

  • PhD, Medicine, University of Sydney, december 2015
  • New investigator Award, International Conference on The Science of Nutrition in Medicine and Healthcare, 2011
  • AAS Student Oral Award, Australian Atherosclerosis Society Annual Scientific Meeting, 2010

Publikationer

2023

Filip Hammaréus, Lennart Nilsson, Kwok-Leung Ong, Margareta Kristenson, Karin Festin, Anna K. Lundberg, Rosanna W. S. Chung, Eva Swahn, Joakim Alfredsson, Signe Holm Nielsen, Lena Jonasson (2023) Plasma type I collagen α1 chain in relation to coronary artery disease: findings from a prospective population-based cohort and an acute myocardial infarction prospective cohort in Sweden. BMJ Open, Vol. 13, Artikel e073561 Vidare till DOI
Mårten Sandstedt, Rosanna Chung, Camilla Skoglund, Anna Lundberg, Carl Johan Östgren, Jan Ernerudh, Lena Jonasson (2023) Complete fatty degeneration of thymus associates with male sex, obesity and loss of circulating naïve CD8+ T cells in a Swedish middle-aged population Immunity & Ageing, Vol. 20, Artikel 45 Vidare till DOI
Jan Neelissen, Per Leanderson, Lena Jonasson, Rosanna W. S. Chung (2023) The Effects of Dairy and Plant-Based Liquid Components on Lutein Liberation in Spinach Smoothies Nutrients, Vol. 15, Artikel 779 Vidare till DOI

2021

Anna Lundberg, Rosanna Chung, Louise Zeijlon, Gustav Fernström, Lena Jonasson (2021) Oxidative stress response in regulatory and conventional T cells: a comparison between patients with chronic coronary syndrome and healthy subjects Journal of Translational Medicine, Vol. 19, Artikel 241 Vidare till DOI

2020

Kwok Leung Ong, Rosanna Chung, Nicholas Hui, Karin Festin, Anna Lundberg, Kerry-Anne Rye, Lena Jonasson, Margareta Kristenson (2020) Usefulness of Certain Protein Biomarkers for Prediction of Coronary Heart Disease American Journal of Cardiology, Vol. 125, s. 542-548 Vidare till DOI

Forskning

Nyheter

Organisation