Möbelsnickeri- och möbeldesignstudenterna gör under sista året en avancerad möbel. Här fördjupar man sina kunskaper och utvecklar sina färdigheter inom hantverket genom att utveckla och tillverka en produkt utifrån högt ställda kvalitetskrav.

Flera av årets avancerade möbler är formgivna i samarbete med en designstudent. Vill man kan man göra möbeln som ett gesällprov. Det innefattar ett flertal specifika moment som bedöms efter förbestämda kriterier och resulterar i ett gesällbrev som är ett bevis på hantverkarens yrkesskicklighet.

 

Frida Wik (Möbelsnickeri)

Våmhusskåpet

Moradräkten har satt färg på möbeln och inuti skåpet bevaras en hantverkstradition från Våmhus socken i Dalarna – nämligen hårarbetet. Vi hoppas kunna bidra till att bevara en del av historien om hårkullorna och hårarbetet, genom att ge hårarbetet en ny plats i rampljuset och en ny kontext i möbelvärlden. Våmhusskåpet är formgivet av Julia Sthillert.

 

 

Carl Angtoft (Möbelsnickeri)

Styrsö

Ser ni vattnet? Ser ni vågorna? Hör ni skärgårdsbåtarna? Det här sideboardet är inspirerat av Göteborgs skärgård. Formgivet i samarbete med Anna Engvall. Materialen är framförallt ask, som återkommer i stommen, dörrarna och benställningen. Jag har också använt mig av lönn i lådorna och i olika detaljer på möbeln. Intarsian som man ser på lådförstyckena och lådornas baksida är infärgat fanér av fågelögonlönn.

 

 

Foto: Tony Ottosson

Pia Mogefors (Möbeltapetsering)

Josef Franks fåtölj N=930

Det var en utmaning att med Josef Franks handritning som enda underlag tolka intentionerna med fåtöljen N=930 som inte tidigare satts i produktion. Projektet att skapa fåtöljen genomförde jag i samarbete med Svenskt Tenn.

Foto: Tony Ottosson

 

Alexander Paaske Börjesson (Möbelsnickeri) 

Gesällprov

Jag skapade mitt gesällprov för att visa upp min kärlek för materialet och processen. Allt i möbeln är formgivet med snickeriet i fokus, från hur lådans styrlister är utplacerade till hur faneret är sågat. Möbelns material är valda för sina estetiska kvalitéer och upplevelsen de tillför under arbetsprocessen. Vitbok för sin följsamhet och slitstyrka och oregon pine för sin lätthet och doft.

 

 

Tite Lindroth von Bahr (Möbelsnickeri)

Gänget

Skål! En serveringsvagn för vickningstraditionen. Gänget uppmuntrar till sammankomster, fylla och yatzy. Att tjöta för länge in på småtimmarna och engagera sig för mycket för att få till bästa möjliga kåk. Idén till Gänget kommer från en vilja att tillverka en modern möbel på ett traditionellt sätt. Det är formgivet i samarbete med Anton Sander.

 

 

Johanna Burström (Möbelsnickeri)

Bjurö

I det här sideboardet möter hårda material, som lönn och glas, organiska former i intarsiamönstret på hyllplanen. En avskalad formgivning med fokus på hantverksmässiga detaljer. Gesällprovet Bjurö är formgivet av möbeldesigner Ronja Hadders. Det är tillverkat i lönn och infärgad sykomor.

 

 

Filip Ekström (Möbelsnickeri)

FA01

FA01 är inspirerad av delar i den moderna arkitekturens hus. Dessutom av några av Piet Mondrians målningar, uppbyggda av rutor i olika färger. För att ta vidare formgivningen tolkade och översattes dessa målningar i formen av gesällmöbeln. För att addera och förstärka lätthet och ljus valde vi att använda oss av enbart björk. FA01 är resultatet av samarbetet med möbeldesignstudenten Anton Kreü.

 

Vårutställning 2020

Organisation