Utbildningen i möbeldesign omfattar skarpa projekt med riktiga uppdragsgivare. I år har sistaårsstudenterna haft ett samarbete med Nola Industrier AB.

Temat för året är pop-up-lösningar för till exempel sommartorg och pop-up-parker.

I designprocessen arbetar studenterna med koncept, idégenerering, skisser och modeller. På Malmstens är det egna görandet en viktig del av lärandet. När det kommer till trä bygger studenterna i stor utsträckning sina prototyper själva i verkstäderna på Campus Lidingö. Att jobba så hands on med materialet ger en stor förståelse för material, form och konstruktion. Allt trä som använts är avverkat i Sverige och ståldetaljerna är svenskt stål bearbetade i Småland.

Resultatet är en samling lekfulla möbler med stort fokus på att möta de många krav som finns för offentlig utemiljö. Möblerna ska inte bara vara ergonomiska för den som använder dem. De ska även kunna hanteras på ett bra sätt av personal som ställer upp och förvaltar pop up-parker. De måste vara tillräckligt tunga för att inte behöva bultas mot marken eller gjutas fast, men ändå enkla att sätta ihop och frakta. Trots denna långa kravlista har studenterna lyckats bibehålla en hög kreativitet och skapat möbler som verkligen fångar blicken.

 

Hannes Åström

Viklands

Bänkbordet Viklands är utvecklat för tillfälliga parkmiljöer. När parken tas bort magasineras möblerna. Viklands fälls då ihop och tar bara en fjärdedel av platsen som ett normalt bänkbord tar. Det kan även göras om till ett stort bord om sitsarna lyfts upp och blir en del av bordsytan. Viklands är byggt i massivträ. Sammanfogningarna är fria från lim, vilket gör att utslitna delar kan bytas ut.

 

 

Foto: Magnus Petersson

Moa Sjöberg

Flock

Flock är en mångsidig möbel som kan agera både stol och bänk. En stol består av fyra delar, två ben, ett stag och en sits, den utmärker sig i sin enkelhet. Flock är tänkt att placeras på väntplatser, tunnelbanestationer och i parkmiljöer. Det är framförallt möbelns flexibilitet som gör den unik. Som små individer som tillsammans blir en Flock.

Foto: Magnus Petersson

 

 

Foto: Magnus Petersson

Anton Sander 

Vistas

Vistas är ett modulärt rum i staden som gör stadsmöblering enkel, flexibel och hållbar. Möblerna består av repeterande element anpassade för säsongsmöblering av stadens gator och torg. Möbeln bidrar till en hållbar konsumtion och produktion tack vare materialval och möjligheten att skilja dessa vid återvinning. Vistas främjar gemenskap och fungerar som förlängning av hemmet ut i sommarstaden.

Foto: Magnus Petersson

 

 

Foto: Magnus Petersson

Tobias Flodström

Vilden

Vilden är en kufiskt urban pryl vars fysiska form tagit sin inspiration från den snabbt växande urbana miljön med huskonstruktioner i trä, vilket syns i Vildens konstruktion av limträbalkar. Vilden vill väcka din nyfikenhet att utforska dess möjligheter. Skapad som byggklossar är Vilden en systemmöbel som går att bygga ihop i större grupper som kan användas i tillfälliga utomhusmiljöer som pop up-parker.

Foto: Magnus Petersson

 

 

Foto: Magnus Petersson

Anna Engvall

Gympa

Gympa är en möbelserie inspirerad av gymnastikhallens bockar, plintar och bänkar. Möbelfamiljen tar på ett lekfullt sätt plats i det offentliga rummet, med sina färgglada detaljer och sitt associativa formspråk som direkt drar tankarna till gymnastiklektionerna.

Foto: Magnus Petersson

 

 

Foto: Magnus Petersson

Sofia Högberg

Karneval

När snön kommer samlas vi vid pulkabacken eller skridskobanan. Platser som kan ligga utanför stadsplaneringen och sakna sittplatser och avlastningsytor. Men när man är trött och kall och längtar efter en kopp varm choklad vill man kunna samlas och komma upp från snön med både rumpan och fötterna. Möbeln kan vara solitär eller sammankopplad som en längre enhet.

Foto: Magnus Petersson

 

 

Anton Kreü 

Vibb

När jag skapade denna utemöbel ville jag skapa göra som genererar goda vibbar. Möbelns proportioner är något förvridna för att fånga blicken och hur möbeln förhåller sig till vår egen kropp. Alla delar går att ersätta vilket ger möbeln ett längre livsspann. Vibbs materialval och konstruktion gör den lätt att underhålla och dess flexibilitet gör den optimal för tillfälliga mötesplatser.

 

 

Ronja Hadders

Nivå

Nivå är en parkmöbel inspirerad av brutalistisk arkitektur och kan fungera ensam eller som grupp. De tre modulerna har olika sitthöjder vilket ger användarna möjligheter att välja vilket perspektiv i synfältet. De massiva dimensionerna på underredet ger möbeln en stabilitet likt byggkonstruktion inom arkitektur. Denna variant med tre delar är anpassad för att rymmas på en EU-pall.

Foto: Magnus Petersson

Vårutställning 2020

Organisation