Möbeldesign, 180 hp

Edvard Munch (ÅNGEST), Henri Matisse (LEKFULLHET) och Käthe Kollwitz (LIDANDE)

Med dessa ord har jag utgått från i mitt formsökande kring stolarna.

Jag har i min process tittat på tre olika konstnärers bildspråk, både på ytan och djupet i utseende och innehåll. Det är denna dialog mellan yta och djup, tvådimensionellt och tredimensionellt, utseende, uttryck, konst och bruksföremål jag eftersträvat i min möbeldesign. Färg, form, material och tillverkningsteknik i mina tre stolar återspeglar de tre konstnärernas bildspråkliga sätt att uttrycka sig och förmedla en estetik. Med min successivt ökande insikt ock kännedom om konstnärernas livfår dessa sinnliga uttryck också en djupare innebörd som jag utvecklat konceptuellt i konkret form.

Munchs ”Skriet” finns med i stolen och med en hysterisk färgsättning. Stolens bakvända konstruktion ger den också en känslan av att det kommer att skava med den bakvända sitsen.

Matisse stol har med klumpiga runda golvstöd och röda rullar som sits och ryggstöd med endast magneter som fäste. Ger den ett lekfullt utseende och Kollwitz strama och strikta stol skruvas ihop lager för lager med vingmuttrar. En oputsad stålram som bär upp de tunna valörerna. Men på håll kan den kännas lite osäker. Men den tar sin plats och står stadigt.

 

Video

 

Foto: Johan Westin

Foto: Johan Westin

Vårutställning 2021