Möbelsnickeri, 180 hp

Med naturen som inspirationskälla

Av alla områden där leder av olika slag förekommer finns det en sak som alla har gemensamt. De är alla skapta av människan. Dock finns det bara ett område där de skapas genetiskt.

Min frågeställning är: Hur kan jag, som möbelsnickare, skapa konstruktioner utifrån läran om anatomi på ett funktionsenligt sätt?
Kan konstruktionen av kroppens leder överföras direkt eller måste den förändras för anpassning till det tänkta materialet?
Mitt mål är att ta del av det jag har lärt mig inom trä och konstruktion och kombinera det med läran om kroppens leder för att kunna hitta nya lösningar i trä som i sin tur skulle kunna användas för nyskapande produkter.

Jag har valt att studera kroppens leder då det är det mest grundläggande området jag kunde komma att tänka på samt något som jag personligen har ett intresse för. Jag tror att genom att lyfta blicken och titta på naturen som har skapats genom ett naturligt urval inom evolution kan vi få inspiration till nya lösningar och möjligheter inom konstruktion och nyskapande produkter.

Mitt arbete bygger på den examen jag tar i möbelsnickeri och det var därför jag valde att fokusera på konstruktion före design.
Genom att bygga en skulptur som i sin helhet består av uppvisning av de konstruktioner jag kommit fram till i detta arbete, ger jag öppen tolkning till hur dessa konstruktioner skulle kunna vidareutvecklas och användas inom, till exempel, möbeltillverkning.

Video 

Foto: Johan Westin

Foto: Johan Westin

Foto: Johan Westin

Avancerad möbel – Gesäll

Skåpet är byggt i valnöt, lönn och har ett faner på insida dörrar samt undersida klaff som är av carbalho. Stommen är av lamell och fanér- konstruktion. Benställning i massiv konstruktion. Skåpet är skräddarsytt för tre dryckesglas där det finns tre svarvade glashållare i lönn som Niklas har fått inspiration från Teis Dick Abrahamsen på sin praktik hösten 2020. I den vänstra lådan finns det en urfräsning för tre glasunderlägg och i högra lådan finns det en urfräsning för ett pennfack samt två bottnar för att kunna bevara anteckningar under pennfacket. Shio betyder tidvatten på japanska och detta skåp är inspirerat utifrån Niklas och Mikaelas tankar och känslor om havet. Ett, till ytan, enkelt naturfundament som vid närmre anblick är komplext och fyllt med livliga kontraster och finurligheter. ”Ute på vattnet vaknar många drömmar till liv. Det är en speciell känsla att surfa, du behöver endast din bräda och inget mer.” - Mikaela Falk. samma enkelhet har de försökt återskapa i detta skåp. Skåpet har också en utvald plats att sam[1]la kreativitet på, ”precis som man gör när havet smeker ens kinder.”

Foto: Niklas Nilsson

Foto: Niklas Nilsson

Foto: Niklas Nilsson



Vårutställning 2021

Organisation