Möbeltapetsering, 180 hp

Examensarbete - Från huvudfoting till kandidat

Modelltecknandet har varit ett återkommande inslag under utbildningen på Malmstens med ett underliggande antagande om att detta skulle göra en till en bättre hantverkare. I det här examensarbetet har jag undersökt om hypotesen går att spegelvända. På vilket sätt kan möbeltapetseringens traditionella tekniker användas i en modellstudie?

Löst tagel har formats genom olika avsynings-stygn i lingarn. Denna teknik används normalt vid arbete med traditionellt stoppade sitsar. Detta är ett gränsöverskridande projekt som utmanar teknikens möjligheter och begränsningar. Varje stygn har ett motdrag som behöver tas i beaktning då det påverkar materialets form.

Tänk vad märkligt ändå; att man kan gå från att rita huvudfotingar när man var barn till att ägna ett helt kandidatarbete åt att avbilda en människa!

Mail: emma.nellaker@gmail.com
Instagram: nellakerhantverk
Hemsida: nellaker.se

Emma Nellåker examensarbete, Malmstens Campus Lidingö Foto Anders och Mia

Emma Nellåker examensarbete, Malmstens Campus Lidingö Foto Anders och Mia

Emma Nellåker examensarbete, Malmstens Campus Lidingö Foto Stig Flink

Avancerad möbel - Paus från Kaos

Paus från Kaos - en fristad med fokus på anknytning. Fåtöljen är tänkt att följa familjen genom livet. Med en generös sittyta och stoppningsdetaljer som går att variera uppmanar den till flexibelt sittande anpassat för olika faser i livet.

Är det här som användaren klockar sin partners värkar? Är det här som amningsstunder på småtimmarna kan avnjutas? Är det här det lilla barnet läser sina första ord i den färgglada pekboken? Är det här en trött morförälder slår sig ned med kaffekoppen? Huvudsaken är att den fortsätter vara en plats att mötas och få en kort paus från vardagens kaos.

Materialvalen gör att fåtöljen överlever småbarnsårens påfrestningar. Stomme av skandinavisk ask och klädsel i det tvättbara tyget Linara från Romo Fabrics. Läderdetaljer producerade i naturgarvat läder från Tärnsjö Garveri.

Ett programöverskridande samarbete mellan Emma Nellåker (möbeltapetsering) och Max Alexandersson (design).

Max Alexandersson, design
Mail: maxcidalex@gmail.com
Instagram: alexandersson.max

Emma Nellåker examensarbete, Malmstens Campus Lidingö Foto Max Alexandersson

Emma Nellåker examensarbete, Malmstens Campus Lidingö Foto Max Alexandersson

Emma Nellåker examensarbete, Malmstens Campus Lidingö

Vårutställning 2023

Organisation