Möbelsnickeri, 180 hp

Examensarbete - Hållfasthet och konstruktion i träkonsoler

En av de mest grundläggande konstruktionerna inom mänsklighetens historia är konsolkonstruktioner. Sedan urminnes tider har denna använts för olika ändamål när man varit i behov av att bära en utskjutande last. Kanske började det med att man redan i grottan behövde en anordning som höll köttet in över elden.

Sedan dess har litet hänt. Den grundläggande konstruktionen är densamma, om än utförd i lite olika variationer och skrud. Samma sak gäller för hyllkonsoler. Det är slående hur lite fantasi som finns i denna kategori produkter. Kanske är det av en anledning? Kanske är den så grundläggande att den inte går att förfina än mer?

Med hjälp av forskare från Linköpings universitet har jag undersökt hur hållfastheten för hyllkonsoler påverkas av konstruktion, sammanfogning och material.

Mail: ludvigsmail@gmail.com
Instagram: ludvig.e.carlsson

Ludvig Carlsson examensarbete, Malmstens Campus Lidingö Foto Anders och Mia

Ludvig Carlsson examensarbete, Malmstens Campus Lidingö

Ludvig Carlsson examensarbete, Malmstens Campus Lidingö

Avancerad möbel - Hörnskåp

Hörn är svåra, trånga och mörka. Vad ska man göra med dem? Väldigt få möbler gillar att stå där, de byggs sällan för det. Trots att de flesta rum har fyra hörn.

Med inspiration från skuggors formationer har jag byggt ett skåp som ger ljus och liv till ett av dessa hörn. Bakom skiftande reflektion i lågmäld intarsia kan du förvara dina ting tills det är dags att öppna och bjuda in till en ny värld.

Jag vill att möbler ska ge glädje åt betraktaren, ge något nytt och lämna någonting kvar.
Jag hoppas att du blir sinnligt berikad av denna.

Material: Björk

Ludvig Carlsson examensarbete, Malmstens Campus Lidingö Foto Rodrigo Paras

Vårutställning 2023

Organisation