Som sjuksköterska är du en nyckelperson inom vård och omsorg. Du ansvarar för omvårdnad och stödjer därmed patienter och deras närstående. Tillsammans arbetar ni för att främja hälsa och motverka ohälsa. Du ansvarar också för att leda och förbättra omvårdnadsarbetet i de vård- och omsorgsteam du ingår i.

Sjuksköterskeprogrammet, 180 hp

HT 2024 / Helfart / Linköping

Stängd för sen anmälan

Sjuksköterskeprogrammet, 180 hp

HT 2024 / Helfart / Norrköping

Stängd för sen anmälan

Det som utmärker sjuksköterskeprogrammet vid Linköpings universitet är:
• Studentcentrerat och problembaserat lärande (PBL).
• Interprofessionellt lärande.
• Simulerade vårdsituationer vid Clinicum, vårt centrum för simulering och färdighetsträning.

Så lär du dig

Under dina tre år på sjuksköterskeutbildningen tar du stort eget ansvar för dina studier. Programmet bygger på problembaserat lärande, vilket innebär att du tillsammans med andra studenter bearbetar olika typer av scenarier. Utöver kärnämnet omvårdnad handlar scenarierna om till exempel anatomi, fysiologi och läkemedelsberäkning och utgår från realistiska patientfall. Ni diskuterar perspektiv, tillvägagångssätt och vilken kunskap ni behöver för att lösa problemen ni ställs inför. Ni reflekterar kring uppgifterna både i grupp och enskilt. 

Samverkan med andra yrkesroller

Vid de interprofessionella momenten samarbetar du med studenter från de andra utbildningarna vid Medicinska fakulteten. Det kan handla om att bearbeta scenarier eller att driva en klinisk utbildningsavdelning (KUA) där ni tar emot och vårdar patienter tillsammans. Genom interprofessionellt lärande får du kunskap om andras kompetens och ansvar i hälso- och sjukvård och omsorg. Det stödjer din utveckling av professionell kompetens och förbereder dig att jobba som sjuksköterska tillsammans med andra – för och med patienter och brukare.

Det här läser du

Programmet är indelat i kurser i omvårdnadsvetenskap och medicinsk vetenskap, där omvårdnadsvetenskap är huvudämne. Människa, hälsa, omvårdnad och miljö/sammanhang är centrala begrepp. Kommunikation, pedagogik, psykologi och ledarskap stödjer ämnet.

I medicinsk vetenskap studerar du bland annat människokroppens uppbyggnad och funktion, sjukdomar och dess betydelse för omvårdnadsbehov, samt farmakologi.

Utbildnings- och programplan

Verksamhetsförlagd utbildning och studieorter

Praktisk träning genom hela programmet

Du tränar på dina praktiska färdigheter på flera sätt under utbildningen. På Clinicum, vårt centrum för färdighetsträning, övar du på att identifiera behov av och utföra omvårdnadsåtgärder samt medicintekniska färdigheter. Med hjälp av simuleringsdockor och skådespelande ”patienter” och anhöriga får du uppleva realistiska situationer i en trygg miljö.

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) är en del av utbildningen och har en central roll i alla terminer. Under VFU:n tillbringar du tid på en vårdenhet. Där möter du personer med olika hälsorelaterade behov och problem och tränar på att bedöma och analysera dessa. Du utvecklar din förmåga att planera, utföra och utvärdera omvårdnadshandlingar.

Den verksamhetsförlagda utbildningen kan vara på ett sjukhus, särskilt boende, en vårdcentral eller mottagning i hela Östergötlands län. Du kan behöva resa till annan ort än Linköping eller Norrköping och betalar själv för dina resekostnader. Under VFU:n följer du det schema som gäller på den vårdenhet du är. Det innebär att du kan tjänstgöra dag, kväll och/eller helg.

Välj studieort – Linköping eller Norrköping

När du ansöker till Sjuksköterskeprogrammet väljer du om du vill studera i Linköping eller Norrköping. Det är samma innehåll på utbildningen med samma utbildnings-, program- och kursplan oberoende av studieort. Undervisningsmoment, examinationer och föreläsningar kan ske på båda campus, det vill säga ett annat campus än din huvudstudieort. Med Campusbussen kan du som student åka kostnadsfritt mellan Campus Norrköping och Campus US/ Campus Valla i Linköping.

Bostadsgaranti i Norrköping

Studentbo, det kommunala bostadsbolaget i Norrköping, erbjuder bostadsgaranti för studenter. Garantin gäller dig som inte bor i Norrköping idag. Du ska också ha blivit antagen till minst två terminers studier vid Campus Norrköping.

Möt våra studenter

Ida - Sjuksköterskestudent

Ida Niemi läser till sjuksköterska. Här berättar hon om varför hon gillar utbildningen och hur en vanlig dag kan se ut.

Anna - Sjuksköterskestudent

Anna Adlercreutz läser på Sjuksköterskeprogrammet i Linköping. Hör henne berätta om hur utbildningen är och hennes planer för framtiden.

Elina - Sjuksköterskestudent

Som sjuksköterska är du den som ansvarar för att vårdtagare och närstående ska känna sig trygga och omhändertagna och få den vård de behöver. Det är också du som leder och planerar omvårdnadsarbetet i teamet. 

Emeli - Sjuksköterskestudent

Emeli Jonsson Sandh läser till sjuksköterska i Norrköping. Hör henne berätta om varför hon valde att plugga vidare vid LiU.

Arbete och fritid

Karriär och framtid

Som legitimerad sjuksköterska kan du jobba med människor i alla åldrar och med olika typer av vård- och omsorgsbehov. Möjliga arbetsplatser är sjukhus, vårdcentraler, sjukhem, särskilda boenden, privata kliniker eller företag.

Du kan också vidareutbilda dig, antingen till specialistsjuksköterska, barnmorska eller läsa ett magister- eller masterprogram, som förberedelse inför fortsatta forskarstudier.

Sjuksköterska går i sjukhuskorridor.

Specialistsjuksköterska och barnmorska

Vill du ta nästa steg i din karriär inom hälso- och sjukvård? Utbilda dig till specialistsjuksköterska eller barnmorska. Du får fördjupade kunskaper inom ett specifikt område och möjlighet att bidra till bättre vård.

Pedagogisk profil

Våra campus

Meritvärde

Undrar du vad som krävs för att komma in? Genom att titta på tidigare års antagningspoäng kan du se vilka chanser du har.

Antagningsstatistik

Utlandsstudier

Särskilt urval