Är du fascinerad av hur vissa berättelser håller oss fängslade över tid? Vill du förstå varför figurer som Sherlock Holmes och Stålmannen ständigt återberättas? Utforska seriellt berättande och lär dig hur dessa historier engagerar och påverkar oss!

Seriellt berättande – från följetong till streaming, 7.5 hp

Hösten 2025, Kvartsfart, Ortsoberoende

Ansök
Anmälningsperiod 17 mars - 15 apr.

Utforska seriellt berättande i olika medier!

Är du fascinerad av hur berättelser kan fängsla oss över tid och genom olika medier? Den här kursen ger dig en unik möjlighet att dyka ner i seriellt berättande, en form som har fångat människors intresse i århundraden. Från 1800-talets följetongsromaner till dagens populära tv-serier, har seriellt berättande alltid haft en speciell plats i våra hjärtan.

Vi kommer att utforska hur figurer som Sherlock Holmes, Stålmannen och Frankensteins monster ständigt omtolkas och återberättas i olika medier. Genom att studera både historiska och samtida exempel, får du en djupare förståelse för denna narrativa form. Med hjälp av aktuella teorier och forskning, kommer du att lära dig om seriellt berättandes form och estetik, hur det produceras, distribueras och konsumeras, samt dess plats och funktion i ett ständigt föränderligt medielandskap.

Kursen ger dig också insikt i relationen mellan kulturella och kommersiella strategier i seriellt berättande. Du får analysera hur dessa strategier påverkar berättelsernas utformning och mottagande. Genom att förstå dessa dynamiker, kan du själv bli en del av den spännande världen av seriellt berättande.

Den här kursen är perfekt för dig som älskar berättelser och vill förstå hur de kan påverka och forma vår kultur. Oavsett om du är en blivande författare, en medievetare eller bara en passionerad berättelseälskare, kommer du att hitta något värdefullt här. Upptäck hur seriellt berättande kan förtrolla och engagera oss på djupet!

Möt kursansvarig

"Idag är kanske tv-serien det vi först tänker på som en seriell form, men det seriella berättandet har en längre historia och en större bredd, och har förekommit i en rad olika medier."

Emma Eldelin, kursansvarig, berättar mer om kursen.

Den här kursen handlar om seriellt berättande – berättelser som är uppdelade i delar, som ofta är utsträckta över en längre tid och där vi inte har tillgång till hela berättelsen på en gång. Idag är kanske tv-serien det vi först tänker på som en seriell form, men det seriella berättandet har en längre historia och en större bredd, och har förekommit i många olika medier. En annan vanlig seriell form är när fiktiva figurer – som Sherlock Holmes, Frankensteins monster eller Stålmannen – upprepas och omtolkas i olika versioner.
I den här kursen får du lära dig mer om den här typen av berättande, om dess historia, dess särskilda former och mediala uttryck och hur det produceras och konsumeras. Den här kursen ger dig också verktyg för att tänka kritiskt kring en typ av berättande som tar stor plats i vår tids populärkultur.

Kursen går på kvartsfart och går därför bra att kombinera med andra studier eller arbete. Vi varvar inspelade föreläsningar som du kan ta del av när det passar dig, och seminarier där vi tittar närmare på specifika exempel på seriellt berättande. Hoppas att du tar chansen att utforska det här ämnet tillsammans med mig och att vi ses online framöver!
Emma Eldelin
Emma Eldelin

"Kursen bygger en bro mellan litteratur och teveserier och jag kommer att titta på teveserier med helt nya ögon framöver".

Nina Tadsen om kursen:

Varför valde du att gå kursen?
Nyligen avslutade jag min master i konstvetenskap och funderar nu på att gå vidare inom forskning. Denna kurs är en intressant korsning av litteraturvetenskap och visuell kultur, vilket är inspirerande för möjliga framtida projekt. Det är en fristående kurs på kvartsfart och är därmed lätt att följa vid sidan om jobb och andra projekt.

Vad var det bästa med kursen?

Kursen följde utvecklingen av seriellt berättande från 1800-talet till nutid. Det är alltså ett både historiskt och högaktuellt tema som rör även min egen mediekonsumtion. Kursen ger mig möjlighet att fundera djupare över dessa sammanhang och hur medielandskapet förändras. Det är ett perspektiv som jag tidigare saknat i kurser om visuell kultur.

Om någon frågar dig om kursen, vad skulle du säga då?
Jag skulle rekommendera kursen för alla som är intresserade av serier, såväl litteratur som teveserier, tecknade serier och andra format. Det är också en bra kurs för att skapa en brygga mellan litteraturvetenskap och visuell kultur, vilket kan vara relevant för alla som rör sig i dessa fält och vill vidga sina horisonter.

Vad ser du för möjligheter efter kursen?
Jag hoppas att kursens insikter hjälper mig bygga upp ett framtida forskningsprojekt. Dessutom tycker jag att kursen är nyttig på en personlig nivå - jag kommer titta på serier med nya ögon framöver, och fortsätta se kopplingar mellan olika medier som jag inte uppmärksammat innan kursen.
Nina Tadsen
Nina Tadsen

"När man studerar utvecklar man sin förmåga att tolka och förstå samtiden i relation till det som varit".

Stefan Niklasson berättar: "Kursen är välplanerad och gav mig verktyg för att tolka mitt intresse för återkommande figurer, både inom film, tv och tecknade serier". 

Varför valde du att gå kursen?
Jag ville utveckla min förmåga att berätta. Jag är kreativt aktiv och vill hitta verktyg för att bli bättre på det narrativa.

Vad var det bästa med kursen?
Ett genomtänkt upplägg med varierade redovisningar. Att lämna in en film i stället för att skriva var för mig en utmaning för den första uppgiften. Jag är mest nöjd med att ha fått verktyg för att förstå min fascination över återkommande figurer. I det samtida mediebruset känns det viktigt att kunna tolka utbudet.

Om någon frågar dig om kursen, vad skulle du säga då?
Ju mer man lär sig, ju mer vill man ha variation. Variationen utvecklar oss.

Vad ser du för möjligheter efter kursen?

Den har ökat min förmåga att tolka samtiden i ett historiskt perspektiv.
Stefan Niklasson
Stefan Niklasson

Läs mer om ämnet litteraturvetenskap och examen

En unik examen