Högskoleingenjörsprogram i elektronik, 180 hp

Högskoleingenjör elektronik_studenter pluggar utomlands

Tänk att få vara med och skapa helt nya produkter eller jobba med att förbättra sådana som redan finns. Är du en kreativ person och nyfiken på teknik och elektronik så kan det här programmet forma din framtid. 

Högskoleingenjör i elektronik

HT 2020, Helfart, Linköping

Stängd för sen anmälan

Elektronik finns i nästan alla saker vi har omkring oss. Den är nödvändig för att till exempel mobil­telefoner, bilar, energisystem och medicinteknisk utrustning ska fungera på ett säkert, bekvämt och resurseffektivt sätt. Som elektronikingenjör är det du som förstår hur elektroniken fungerar och hur den kan användas för att utveckla ännu bättre produkter. Du kan arbeta med fysisk elektronik, mätinstrument och logikanalysatorer, eller virtuell elektronik där du med datorns hjälp konstruerar kretsar och simulerar deras funktion innan de tillverkas. Som färdigutbildad elektronikingenjör kommer du att ha solid och användbar kunskap om elektronik och hur man kan hitta smarta lösningar för såväl digitala som analoga elektroniksystem. 

Valfri fördjupning

Grunden i utbildningen är obligatoriska kurser i elektronik, datorteknik, matematik, programmering, mätteknik och reglerteknik. Utöver dessa fördjupar du dig genom ett stort utbud av valfria kurser. Det tekniska innehållet kompletteras med träning i muntlig och skriftlig kommunikation samt kurser i ledarskap och industriell ekonomi.

Varje år genomför du minst ett större elektronikprojekt i grupp, där du utformar specifikationer, designar och bygger kretsar, testar konstruktionen och presenterar resultatet. Hela processen är anpassad efter arbetssättet på dagens elektronikföretag och ger dig värdefull erfarenhet inför yrkeslivet.

Du studerar i en av Sveriges främsta miljöer för utbildning och forskning inom elektronik. Forskningen har bland annat resulterat i supersnabba processorer och flera framgångsrika avknoppningsföretag. Utbildningen ger dig både en högskoleingenjörsexamen och en kandidatexamen.

Ta en tätposition

Efter utbildningen kan du arbeta med elektronik­konstruktion, programmering, testning med mera, inom till exempel elektronik-, telekommu­nikation eller IT. Du kommer att vara med och skapa nya produkter eller utveckla och förbättra sådana som redan finns. Du kan också välja att vidareutbilda dig på ett masterprogram, för att sedan exempelvis fortsätta med forskning och ta en tätposition i den moderna elektronikens utveckling. 

De här ämnena läser du
Visa/dölj innehåll

Visa/dölj innehåll

Meritvärde
Visa/dölj innehåll

Du behövs!
Visa/dölj innehåll

Elektronikingenjör

Om fem år kommer Sverige sakna drygt 50 000 elektronikingenjörer. Du behövs! 

Efter utbildningen
Visa/dölj innehåll

Efter programmet kommer du att kunna arbeta med elektronikkonstruktion, programmering, datorteknik med mera inom till exempel elektronik-, telekom- eller IT-branschen. Som elektronikkonstruktör kommer du att vara med och skapa nya produkter eller utveckla och förbättra sådana som redan finns.

Väljer du att jobba med programmering eller datorteknik kan det handla om integrerade lösningar som mobiltelefoner och basstationer, motorelektronik eller avancerad konsumentelektronik. Eftersom du även får en kandidatexamen kan du välja att utbilda dig vidare på ett masterprogram inom elektronikområdet och fördjupa dig ytterligare. Efter det kan du, om du fortfarande vill fördjupa dig, börja forska och ta en tätposition i den moderna elektronikens utveckling.

Utlandsstudier inom programmet
Visa/dölj innehåll