Högskoleingenjör elektronik_studenter pluggar utomlands

Tänk att få vara med och skapa helt nya produkter och system som formar vår framtid, eller förbättra dem som redan finns. Är du kreativ och nyfiken på teknik och elektronik så kan det här programmet forma din framtid.

Högskoleingenjör i elektronik

HT 2024 / Helfart / Linköping

Stängd för sen anmälan
Elektronik finns i nästan alla saker vi har omkring oss. Den är nödvändig för att mobiltelefoner, bilar, energisystem och medicinteknisk utrustning ska fungera på ett säkert, bekvämt och effektivt sätt. Som elektronikingenjör kommer du att vara med och skapa nya produkter eller utveckla och förbättra sådana som redan finns.

Grunden i utbildningen är obligatoriska kurser i elektronik, datorteknik, matematik, programmering, mätteknik och reglerteknik. Utöver dessa fördjupar du dig genom ett stort utbud valfria kurser. Det tekniska innehållet kompletteras med träning i muntlig och skriftlig kommunikation samt kurser i ledarskap och industriell ekonomi.

Elektronikprojekt varje år

Varje år genomför du minst ett större elektronikprojekt i grupp, där du utformar specifikationer, designar och bygger kretsar, testar konstruktionen och presenterar resultatet. Hela processen är anpassad efter arbetssättet på dagens elektronikföretag och ger dig värdefull erfarenhet inför yrkeslivet.  

Du lär dig hur elektroniken fungerar och hur den kan användas för att utveckla ännu bättre produkter. Du kommer att ha kunskap inom flera områden såsom fysisk elektronik, mätinstrument och logikanalysatorer, samt virtuell elektronik där du med datorns hjälp konstruerar kretsar och simulerar deras funktion innan de tillverkas. Att hitta smarta lösningar för både digitala och analoga elektroniksystem blir ett naturligt arbetssätt för dig.

Vass forskning

Du studerar i en av Sveriges främsta miljöer för utbildning och forskning inom elektronik. Forskningen vid LiU har bland annat resulterat i supersnabba processorer och framgångsrika avknoppningsföretag. Utbildningen ger dig både en högskoleingenjörsexamen och en kandidatexamen.

Det här läser du

Detaljerad information år 1-3

I vår Studieinfo-databas hittar du detaljerad information om alla kurser som ingår i programmet, litteratur, kunskapsmål och examenskrav.

Karriär och framtid

Efter programmet kommer du att kunna arbeta med elektronikkonstruktion, programmering, datorteknik med mera inom till exempel elektronik-, telekom- eller IT-branschen.

Väljer du att jobba med programmering eller datorteknik kan det handla om integrerade lösningar som mobiltelefoner och basstationer, motorelektronik eller avancerad konsumentelektronik. Eftersom du även får en kandidatexamen kan du välja att utbilda dig vidare på ett masterprogram inom elektronikområdet och fördjupa dig ytterligare. Efter det kan du, om du fortfarande vill fördjupa dig, börja forska och ta en tätposition i den moderna elektronikens utveckling.

Studentlivet

Utlandsstudier