Högskoleingenjörsprogram i elektronik, 180 hp

Högskoleingenjör elektronik_studenter pluggar utomlands

Tänk att få vara med och skapa helt nya produkter och system som formar vår framtid, eller jobba med att förbättra sådana som redan finns. Är du en kreativ person och nyfiken på teknik och elektronik så kan det här programmet forma din framtid.   

Högskoleingenjör i elektronik

HT 2021, Helfart, Linköping

Stängd för sen anmälan

Elektronik finns i nästan alla saker vi har omkring oss. Den är nödvändig för att till exempel mobiltelefoner, bilar, energisystem och medicinteknisk utrustning ska fungera på ett säkert, bekvämt och effektivt sätt. Som elektronikingenjör förstår du hur elektroniken fungerar och hur den kan användas för att utveckla ännu bättre produkter. Du kan arbeta med fysisk elektronik, mätinstrument och logikanalysatorer, eller med virtuell elektronik där du med datorns hjälp konstruerar kretsar och simulerar deras funktion innan de tillverkas. Som elektronikingenjör kommer du att ha solid och användbar kunskap om elektronik och hur du kan hitta smarta lösningar för såväl digitala som analoga elektroniksystem.

Valfri fördjupning

Grunden i utbildningen är obligatoriska kurser i elektronik, datorteknik, matematik, programmering, mätteknik och reglerteknik. Utöver dessa fördjupar du dig genom ett stort utbud valfria kurser. Det tekniska innehållet kompletteras med träning i muntlig och skriftlig kommunikation samt kurser i ledarskap och industriell ekonomi.  

Varje år genomför du minst ett större elektronikprojekt i grupp, där du utformar specifikationer, designar och bygger kretsar, testar konstruktionen och presenterar resultatet. Hela processen är anpassad efter arbetssättet på dagens elektronikföretag och ger dig värdefull erfarenhet inför yrkeslivet.  

Du studerar i en av Sveriges främsta miljöer för utbildning och forskning inom elektronik. Forskningen har bland annat resulterat i supersnabba processorer och framgångsrika avknoppningsföretag. Utbildningen ger dig både en högskoleingenjörsexamen och en kandidatexamen.

Det här läser duVisa/dölj innehåll

MeritvärdeVisa/dölj innehåll

Antagningsstatistik för tidigare år finns på Universitets- och högskolerådets webbplats.

Du behövs!Visa/dölj innehåll

Om fem år kommer Sverige sakna drygt 50 000 elektronikingenjörer. Du behövs! 

Efter utbildningenVisa/dölj innehåll

Efter programmet kommer du att kunna arbeta med elektronikkonstruktion, programmering, datorteknik med mera inom till exempel elektronik-, telekom- eller IT-branschen. Som elektronikkonstruktör kommer du att vara med och skapa nya produkter eller utveckla och förbättra sådana som redan finns.

Väljer du att jobba med programmering eller datorteknik kan det handla om integrerade lösningar som mobiltelefoner och basstationer, motorelektronik eller avancerad konsumentelektronik. Eftersom du även får en kandidatexamen kan du välja att utbilda dig vidare på ett masterprogram inom elektronikområdet och fördjupa dig ytterligare. Efter det kan du, om du fortfarande vill fördjupa dig, börja forska och ta en tätposition i den moderna elektronikens utveckling.

UtlandsstudierVisa/dölj innehåll