Under anestesi påverkas patientens fysiska och psykiska tillstånd och de naturliga försvarsmekanismerna reduceras. Det gör att specialistsjuksköterskan med inriktning anestesisjukvård får ett stort ansvar för patientens omvårdnad. 

 

Specialistsjuksköterskeprogrammet inriktning mot anestesisjukvård, 60 hp

HT 2024 / Helfart / Linköping

Specialistsjuksköterskeprogrammet inriktning mot anestesisjukvård, 60 hp

HT 2024 / Helfart / Jönköping

En anestesisjuksköterska planerar och handlägger patientens vård före, under och efter operation, både självständigt och i samråd med andra personalgrupper. Det innebär ansvar för att övervaka och utföra lokal och generell anestesi, analgesi och sedering i samband med operationer, undersökningar och behandlingar av patienter. Anestesisjuksköterskan ska också kunna använda sina specialistkunskaper vid stora olyckor och katastrofer.

Utbildningen tillämpar problembaserat lärande, PBL. Omvårdnadsvetenskap är det huvudsakliga ämnesområdet. Dessutom ingår medicinsk vetenskap. Även interprofessionell kompetens, genusmedvetenhet, internationella förhållanden och förbättringsarbete behandlas under utbildningen.

Verksamhetsförlagd utbildning

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) ingår i alla kurser och omfattar sammanlagt cirka 60 dagar. VFU:n kan ske i hela Region Östergötland, respektive hela Region Jönköpings län, beroende på vilken studieort du valt. Du kan alltså behöva resa till annan ort än Linköping/Jönköping inom respektive region för din VFU. Du betalar själv för de kostnader det kan medföra.

Undervisning på plats i Linköping

Under höstterminen kommer du ha cirka 10 dagars undervisning på plats i Linköping. Det gäller alla studenter, oavsett vilken studieort du valt. Under vårterminen är antalet dagar som äger rum i Linköping något färre.

Det här läser du

Tidigarelagd ansökningsomgång

Tidigarelagd ansökningsomgång

Ansökan - vidareutbildning för yrkesverksamma (VIFY)

Ansökningsperioden för programmen till barnmorska och specialistsjuksköterska är tidigare än för övriga program som startar på hösten. Det är för att underlätta för de kliniska verksamheterna och för att du som student ska få ditt antagningsbesked så tidigt som möjligt.

Programmen går under ordinarie terminstider, men du måste ansöka mellan 15 februari–15 mars via antagning.se.

Viktiga datum (antagning.se)

Terminstider vid Linköpings universitet

Söka tjänstledighet för utbildning

För att öka möjligheten att planera och bevilja tjänstledighet för studier, behöver din arbetsgivare få information om dina önskemål så fort som möjligt. Informera din chef i samband med att du söker en utbildning, så ökar möjligheterna att du får tjänstledigt om du blir antagen till programmet.

För att ansöka om tjänstledighet för studier till barnmorska eller specialistsjuksköterska, kan du använda blanketten på denna sida.

Relaterat