Utbildningen till distriktssköterska förbereder dig inför möten med patienter i alla åldrar i såväl planerade som oförberedda situationer. Undervisningen sker huvudsakligen på distans.

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot distriktssköterska, 75 hp

HT 2025 / Helfart / Linköping

Inte öppen för anmälan

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot distriktssköterska, 75 hp

HT 2025 / Helfart / Nyköping

Inte öppen för anmälan

Vad gör en distriktssköterska?

Distriktssköterskor arbetar både hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande, med vård vid sjukdom och med palliativ vård. Arbetet kräver god förmåga att göra bedömningar, genomföra åtgärder, utvärdera och följa upp omvårdnad, både självständigt och i teamsamverkan.

Distriktssköterskor arbetar i primärvård, barnhälsovård, hemsjukvård, skolhälsovård, företagshälsovård och kommunal äldrevård. Detta innebär att du kan jobba inom region och kommun, för privata vårdgivare eller inom försvaret.

Problembaserat lärande tar dina kunskaper till nästa nivå

Utbildningen tillämpar problembaserat lärande (PBL) som pedagogisk metod. PBL utmanar dig att ta ansvar och stimulerar utveckling av professionell kompetens, samarbetsförmåga och kritiskt förhållningssätt.

Du ingår i en basgrupp där du tillsammans med andra studenter utgår från verklighetstrogna scenarier för att ta reda på vad ni behöver veta för att hantera ett problem eller en patientsituation. En handledare finns med för att se till att gruppen kommer framåt, att ni lär er det ni behöver och inte hamnar på sidospår.

Verksamhetsförlagd utbildning i anslutning till din studieort

Verksamhetsförlagd utbildning, VFU, sker i Östergötlands eller i Sörmlands län, beroende på studieort. I utbildningen ingår sammanlagt 48 dagars VFU som fördelas lika mellan verksamhetsområdena BVC, elevhälsa, vårdcentral och kommunal hemsjukvård. Du kan även genomföra VFU i din hemregion om lämplig plats kan beredas där.

Det här läser du

Vilka ämnen ingår i programmet?

Omvårdnadsvetenskap är programmets huvudämne. Dessutom ingår medicinsk vetenskap, folkhälsovetenskap och beteendevetenskap. Du studerar även interprofessionell kompetens och förbättringsarbete. Särskilt fokus ligger på samtalet som arbetsmetod, vilket ger en bred grund för arbetet.

I slutet av utbildningen genomför du ett självständigt arbete med magisterexamen i omvårdnad, eller yrkesexamen som mål. Efter examen utfärdar Socialstyrelsen förskrivningsrätt för vissa läkemedel.

Programmets upplägg

Två studieorter – Linköping eller Nyköping

Välj studieort Linköping eller Nyköping när du söker till programmet. Studieorten styr bland annat var du skriver tentamen och i vilken region du gör din verksamhetsförlagda utbildning.

Hur är undervisningen upplagd?

En stor del av undervisningen sker på distans, främst via Zoom. Under utbildningen har du tre skriftliga salsexaminationer, som du skriver på din studieort. Dessutom behöver du vara fysiskt närvarande vid cirka sju tillfällen för praktiska moment, seminarier och färdighetsträningar i Linköping och/eller Norrköping.

Studenter som vill träffas utanför schemalagd tid kan boka grupprum på campus i Linköping, Norrköping eller Nyköping.

Karriär och framtid

Mycket god arbetsmarknad för distriktssköterskor

Arbetsmarknaden för distriktssköterskor är och förblir bra enligt Arbetsförmedlingen. Det finns stora möjligheter att få jobb över hela landet, både nu och på fem års sikt. 

En anledning till den starka efterfrågan på distriktssköterskor är att vårdbehovet blir större då befolkningen i äldre åldrar ökar, men framförallt beror det ökade rekryteringsbehovet på stora pensionsavgångar.

Tidig ansökningsperiod

Tidigarelagd ansökningsomgång

Ansökan vidareutbildning för yrkesverksamma – VIFY

Ansök mellan 15 februari–15 mars om du vill läsa till barnmorska eller specialistsjuksköterska. Du söker via antagning.se.

Programmen går under ordinarie terminstider men ansökningsperioden ligger tidigare än för övriga utbildningar som startar på hösten. Det är för att underlätta för de kliniska verksamheterna och för att du som student ska få ditt antagningsbesked så tidigt som möjligt.

Viktiga datum (antagning.se)

Terminstider vid Linköpings universitet

Söka tjänstledighet för utbildning

För att öka möjligheten att planera och bevilja tjänstledighet för studier, behöver din arbetsgivare få information om dina önskemål så fort som möjligt. Informera din chef i samband med att du söker en utbildning, så ökar möjligheterna att du får tjänstledigt om du blir antagen till programmet.

För att ansöka om tjänstledighet för studier till barnmorska eller specialistsjuksköterska, kan du använda blanketten på denna sida.

Blankett för tjänstledighet

Relaterat