Specialistsjuksköterskor med inriktning mot intensivvård vårdar svårt sjuka patienter, både före och efter operativa ingrepp, vid speciella undersökningar och behandlingar.

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot intensivvård, 60 hp

HT 2024 / Helfart / Jönköping

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot intensivvård, 60 hp

HT 2024 / Helfart / Linköping

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot intensivvård, 60 hp

HT 2025 / Helfart / Linköping

Inte öppen för anmälan

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot intensivvård, 60 hp

HT 2025 / Helfart / Jönköping

Inte öppen för anmälan
Som intensivvårdssjuksköterska får du en unik helhetsbild av patientens vårdresa genom din djupgående omvårdnadskompetens och utökade medicinska kunskaper. Intensivvården är en dynamisk miljö som ständigt utvecklas för att förbättra patientmötet och säkerställa personcentrerad vård av högsta kvalitet.

I rollen som specialistsjuksköterska inom intensivvård har du det övergripande ansvaret för patientomsorgen och verkar i en högteknologisk miljö där specialiserade färdigheter och erfarenheter är avgörande för vårdens framgång. Du deltar i behandlingsmetoder som kräver specialisering, kontinuerlig utbildning och kompetensutveckling. Genom att integrera teoretisk kunskap med praktiskt arbete och en kritisk inställning är du rustad att utvärdera vården och driva fram förbättringar och klinisk forskning.

Du arbetar i nära samarbete med andra vårdprofessioner, till exempel läkare, intermediära sjuksköterskor, fysioterapeuter och andra specialister. Tillsammans utgör ni ett team vars främsta mål är att förbättra patientens hälsa, förebygga sjukdom och lindra eventuella besvär. Rollen kräver också ledarskapsfärdigheter för att effektivt leda och samordna vårdteamet.

Verksamhetsförlagd utbildning

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) ingår i alla kurser och omfattar sammanlagt cirka 60 dagar. VFU-platser erbjuds inom hela Region Östergötlands län respektive Region Jönköpings län, beroende på vilken studieort du valt. Du får vara beredd på att resa till eller bo på annan ort inom respektive län under VFU:n och stå för de kostnader det kan medföra. VFU kan även arrangeras i din hemregion om lämpliga platser finns tillgängliga.

Undervisning på campus

Under höstterminen har du cirka 10 dagar med undervisning på plats i Linköping. Det gäller alla studenter, oavsett vilken studieort du valt. Ytterligare cirka tio dagar sker på campus i Linköping respektive Jönköping, beroende på vilken studieort du tillhör. Under vårterminen är antalet dagar med undervisning på campus något färre.

Det här läser du

Karriär och framtid

Var jobbar intensivvårdsjuksköterskor?

Som iva-sjuksköterska kan du arbeta inom olika områden, såsom allmän intensivvård, postoperativa avdelningar, thoraxkirurgi, brännskadecenter, neurokirurgi och neonatal intensivvård. Dessutom får du möjlighet att arbeta med prehospital vård och akutsjukvård samt utforska internationella arbetsmöjligheter.

Arbeta kliniskt eller börja forska

Din framtid som specialistsjuksköterska inom intensivvård öppnar upp för en spännande karriär med tydliga utvecklingsvägar och ökat ansvar. 

Inom programmet har du möjlighet till en akademisk examen på magisternivå. Efter studietiden kan du inleda en forskningskarriär inom din profession, för att fortsätta bidra till framsteg inom vården.

Tidig ansökningsperiod

Tidigarelagd ansökningsomgång

Ansökan - vidareutbildning för yrkesverksamma (VIFY)

Ansök mellan 15 februari–15 mars om du vill läsa till barnmorska eller specialistsjuksköterska. Du söker via antagning.se.

Programmen går under ordinarie terminstider men ansökningsperioden ligger tidigare än för övriga utbildningar som startar på hösten. Det är för att underlätta för de kliniska verksamheterna och för att du som student ska få ditt antagningsbesked så tidigt som möjligt.

Viktiga datum (antagning.se)

Terminstider vid Linköpings universitet

Söka tjänstledighet för utbildning

För att öka möjligheten att planera och bevilja tjänstledighet för studier, behöver din arbetsgivare få information om dina önskemål så fort som möjligt. Informera din chef i samband med att du söker en utbildning, så ökar möjligheterna att du får tjänstledigt om du blir antagen till programmet.

För att ansöka om tjänstledighet för studier till barnmorska eller specialistsjuksköterska, kan du använda blanketten på denna sida.

Relaterat