Biblioteket online

Det digitala biblioteket möjliggör åtkomst till e-resurser dygnet runt. Här hittar du samlad information om hur du får tillgång till artiklar, e-böcker och databaser inom såväl som utanför LiU:s nätverk. Övriga frågor gällande inloggning till bibliotekets tjänster finner du också här.

Tillgång till e-resurser

Elektroniska resurser, eller e-resurser, är ett samlingsbegrepp som omfattar bland annat e-artiklar, e-böcker, e-tidskrifter, databaser, webbplatser och mobila gränssnitt. Utanför campusområdena är det endast LiU-studenter och anställda vid universitetet som har tillgång till bibliotekets e-resurser.

Kontrollera tillgång med LiU Full Text

När du har hittat en artikel eller något annat elektroniskt material i någon av bibliotekets databaser kontrollerar du om det finns tillgängligt för biblioteket genom att klicka på knappen "LiU Full Text":

Image of LiU full text

 

Knappen finns i anslutning till sökträfflistan eller artikelns abstract. Ibland är det endast en länk med texten "LiU Full Text". I bibliotekets söktjänst UniSearch har knappen ett annat utseende:

Image of LiU full text in UniSearch

Tillgång utanför campus

Studenter och anställa vid Linköpings universitet kommer även åt bibliotekets e-resurser utanför LiU:s nätverk. Det krävs då att du som användare loggar in med ditt LiU-ID och lösenord. Material som kräver inloggning har en länk som börjar med: https://login.e.bibl.liu.se/login?url=

Exempelvis får en länk till en elektronisk resurs med adressen https://academic.eb.com/  följande utseende med tillägget som krävs för att adressen ska gå via LiU-inloggning:
https://login.e.bibl.liu.se/login?url=https://academic.eb.com/.

Tillägg i webbläsaren

Ett alternativ för att komma åt bibliotekets e-resurser utanför campus är att installera nedanstående tillägg i din webbläsare. När du har hittat en resurs som du vill komma åt klickar du på tillägget, så laddas sidan om via bibliotekets proxytjänst. Ibland måste du ladda om sidan själv.

Chrome
  • Installera EZProxy Redirect
  • Högerklicka på bokikonen som dyker upp intill adressfältet i Chrome och välj "Alternativ"
  • Välj "Linköping University" i menyn "Select School"
Firefox
  • Installera EZProxy Redirect Foxified
  • Gå in i menyn "Tillägg" i Firefox och välj "Inställningar" för EZProxy EZProxy Redirect Foxified
  • Välj "Linköping University" i menyn "Select School" 

VPN

Om du använder LiU:s VPN-tjänst måste du ändå logga in på bibliotekets resurser på något av de ovan beskrivna sätten.

Villkor för användande

Läs om villkoren för användande av elektroniska resurser som biblioteket tillgängliggör.

Villkor för användande

Tjänster online
Visa/dölj innehåll

Sidansvarig: Linköpings universitetsbibliotek, biblioteket@liu.se