Först i världen med elektroniska rosor

Professor Magnus Berggren och hans forskarkollegor inom området organisk elektronik har fått en idé. De vill pröva om det går att föra in elektronik i en levande växt.

Eleni Stavrinidou, post doc, i labbet vid LOEEleni Stavrinidou. Foto: Thor Balkhed

Men forskningsfinansiärerna är kallsinniga. Vem vågar satsa på den här sortens lite galna projekt som kan floppa helt?

Till slut får man ändå möjlighet att börja experimentera, tack vare fria forskningspengar från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Tre forskare anställs 2012 och blir stamkunder hos Hummelgrens blomsterhandel i Norrköping. Där köper de snittblommor och sätter dem i vatten som innehåller elektriskt ledande polymerer, en slags plast. Efter några timmar har materialet sugits upp och spritts inuti blomman.

Blomstjälk med två elektroderFoto: Thor Balkhed

I början dör både rosor och tulpaner när de laddas med de främmande ämnena. Högar av vissna blommor får samlas ihop och kastas ut. Men gruppen jobbar vidare och fortsätter testa nya material. Nu köper de framför allt in rosor, som har visat sig vara robusta och lätta att hantera. Och så en dag kommer genombrottet med ett material som växten tål. Rosen är fylld med ett elektroniskt system som forskarna kan använda för att styra den och ändra färg på bladen från grön till blågrön.

Nu är det ju inte möjligheten att byta färg som är det viktiga här. LiU-upptäckten uppmärksammas över hela världen och öppnar för ett helt nytt forskningsfält. På lång sikt skulle man kunna få växter att producera nya material, använda fotosyntesen för att utvinna energi och skapa förädlade plantor utan att behöva genmodifiera dem.

Elektroniska växter, e-växter, har i dag sin egen forskargrupp vid LiU. Den leds av Eleni Stavrinidou, en av de forskare som varit med sedan de första experimenten. Arbetet går vidare. Det här är bara början.

Vem vet – i framtiden laddar vi kanske våra mobiltelefoner genom att stoppa in dem i ett träd? Eller har en rosenträdgård hemma som försörjer huset med energi.

Ihennes händer blir en ros ett energilager

Eleni Stavrinidou leder den forskargrupp vid Laboratoriet för organisk elektronik som arbetar med elektroniska växter. Forskningen har givit upphov till ett helt nytt flervetenskapligt forskningsfält med stor potentiell samhällsnytta.

Mer om forskningen inom e-växterVisa/dölj innehåll

Mer om forskningen inom organisk elektronikVisa/dölj innehåll

Fler berättelser från LiUVisa/dölj innehåll