Lediga tjänster
Vi kommer att utlysa fler tjänster framöver, så håll ögonen öppna. Du kan också följa oss på Twitter eller LinkedIn, där vi regelbundet uppdaterar jobbannonser.
Doktorand i materialvetenskap - Mjuk elektronik för kylning
Vill du vara med och utveckla en alternativ kylteknik baserad på mjuk elektronisk kylning? Luftkonditionering står för 10 % av den globala elanvändningen och är en av de viktigaste drivkrafterna för den globala tillväxten i efterfrågan på el. Kylsystem med ångkompression dominerar idag marknaden, men de är förknippade med flera problem inklusive kostnad, effektivitet, säkerhet, växthusgaser och utrymme. Kombinationen av mjuk elektronik och polymera kalorimaterial kommer att utforskas och utvecklas, med syftet att avsevärt förbättra effektiviteten och adiabatisk temperaturförändring i polymera kalorimaterial. Projektet omfattar ett brett utbud av aktiviteter från material- och konceptutveckling till design, tillverkning och karaktärisering av komponenter.
Läs mer om tjänsten här: Doktorand i materialvetenskap - Mjuk elektronik för kylning.Sista ansökningsdag är 8 november 2024.
Postdoktor inom polymer kemi med inriktning gröna material från Lignin
Vi söker en driven postdoktor inom polymerkemi med inriktning mot gröna material från lignin. Du kommer att arbeta med att utveckla nya gröna kemiska modifieringar av lignin för biokompositer i samarbete med forskargrupper vid Linköpings universitet och KTH. Projektet, som är kopplat till Wallenberg Wood Science Center, erbjuder en unik möjlighet att bidra till hållbara materiallösningar från skogsråvara. Din forskning kommer att spela en avgörande roll i att forma framtidens miljövänliga material. Läs mer om tjänsten här: Postdoktor inom polymer kemi med inriktning gröna material från Lignin.
Sista ansökningsdag är 8 november 2024.
Postdoktor inom hållbara biohybridlevande material och komponenter
Vi söker nu en motiverad och kreativ forskare som vill vara en del av vårt banbrytande projekt som syftar till att utveckla fotosyntetiska levande material och enheter. Vårt mål är att revolutionera materialvetenskapen genom att skapa material med levande egenskaper, såsom responsivitet, anpassning och evolution, vilket banar väg för innovativa tillämpningar och en mer hållbar framtid.
Du kommer att ingå i ett forskningsprojekt där fokus är att utveckla biohybridlevande material och komponenter baserade på fotosyntetiska organismer med responsiva och utvecklande egenskaper. Du kommer att utveckla metoder för att integrera växter och anläggningskomponenter till material/komponenter som har föränderliga elektriska och mekaniska egenskaper och svarar på fysiska eller kemiska stimuli. Läs mer om tjänsten här: Postdoktor inom hållbara biohybridlevande material och komponenter.
Sista ansökningsdag är 11 november 2024.
Postdoktor inom radikal OLED-tillverkning och karakterisering
Vi söker en postdoktor för att utveckla nya organiska luminescerande radikaler (OLR) med spännande tillämpningar inom OLED-teknik, sensorer och säkerhetsmärkning. Här finns chansen att göra skillnad och vara en del av framtidens teknik!
Detta forskningsprojekt fokuserar på rationell design och syntes av polyaromatiska makroheterocykler som kallas hetero[8]cirkulener som prekursorer för nya klasser av OLR. Bland de förväntade fördelarna med hetero[8]cirkulenbaserade OLR:er finns färgavstämning (inkl. blå fluorescens), hög kemisk, termisk och elektrisk stabilitet, hållbarhet hos reagenser och lågt kostnadspris. Det aktuella projektet syftar till att utveckla en allmän teori om radikal emission baserad på moderna kvantkemiska tillvägagångssätt (inklusive beräkningar av strålande dubblett-dubbel-fluorescens och dubblett-kvartett-fosforescens och av icke-strålande dubblett-dubbel intern omvandling och inter-system korsande vägar för dissipation av excitationsenergin), för att syntetisera serier av helt konjugerade hetero[8]cirkulener och motsvarande radikaler baserat på resultaten av rationell design och att tillverka OLED-enheter baserade på dessa radikaler. Läs mer om tjänsten här: Postdoktor inom radikal OLED-tillverkning och karakterisering. Sista ansökningsdag är 15 november 2024.
Postdoktor inom organiska energimaterial
Vi söker en postdoktor som vill vara med och utveckla framtidens hållbara energilösningar. Genom innovativ forskning inom flödesbatterier och vätgaselektrolysatorer skapar vi effektiva och skalbara teknologier för en grönare framtid.
I forskningsenheten för Organiska Energimaterial (OEM) designar vi organiska material med specifika funktioner för energiöverföring, -omvandling eller -lagring. En nyckelfördel med organiska material är att de består av atomära element med hög naturlig förekomst, vilket är mycket relevant för massimplementering av energiteknik. Energienheter kan delas in i omvandlings- och lagringsenheter, och båda typerna kan designas som fastämnes- eller elektrokemiska enheter. Läs mer om tjänsten här: Postdoktor inom organiska energimaterial. Sista ansökningsdag är 21 november 2024.
Doktorand inom materialvetenskap – Teori och principer för organiska självlysande radikaler
Vi söker en doktorand till ett spännande forskningsprojekt om organiska luminescerande radikaler (OLR) för avancerade tillämpningar inom OLED-teknik, sensorer och säkerhetsmärkning. Bli en del av en dynamisk forskningsmiljö och utveckla framtidens teknik!
Detta forskningsprojekt fokuserar på rationell design och syntes av polyaromatiska makroheterocykler som kallas hetero[8]cirkulener som prekursorer för nya klasser av OLR. Bland de förväntade fördelarna med hetero[8]cirkulenbaserade OLR:er finns färgavstämning (inkl. blå fluorescens), hög kemisk, termisk och elektrisk stabilitet, hållbarhet hos reagenser och lågt kostnadspris. Det aktuella projektet syftar till att utveckla en allmän teori om radikal emission baserad på moderna kvantkemiska tillvägagångssätt (inklusive beräkningar av strålande dubblett-dubbel-fluorescens och dubblett-kvartett-fosforescens och av icke-strålande dubblett-dubbel intern omvandling och inter-system korsande vägar för dissipation av excitationsenergin).
Doktorandstudierna kommer således att omfatta beräkningsmodellering av struktur och optiska egenskaper hos organiska luminescerande radikaler genom att använda kvantkemiska metoder som densitetsfunktionella teori (DFT), tidsberoende DFT, ab-initio approximationer (som CASPT2) etc. Studierna kommer att genomföras i en mycket kollaborativ forskningsmiljö med samarbete med experter inom organisk syntes och OLED-tillverkning. Läs mer om tjänsten här:Doktorand inom materialvetenskap – Teori och principer för organiska självlysande radikaler. Sista ansökningsdag är 22 november 2024.
Postdoktor med fokus polymer nanofibrer för solbränslefotokatalys
Spännande postdoktortjänst för en organisk kemist! Vill du använda dina syntesfärdigheter för att bidra till utvecklingen av förnybar energiteknologi? Vi söker en motiverad och kreativ forskare som vill ansluta till vårt banbrytande projekt, som syftar till att utveckla kristalliserbara polymernanofibrer för fotokatalytisk vattenspjälkning och CO2-reduktion.
Denna rekrytering är kopplad till Wallenberg Initiativet Materialvetenskap för Hållbarhet (WISE, wise-materials.org). WISE, finansierat av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, är den största satsningen någonsin på materialvetenskap i Sverige och kommer att omfatta stora insatser vid Sveriges främsta universitet under de kommande 10 åren. Visionen är en hållbar framtid genom materialvetenskap. Läs mer om tjänsten här: Postdoktor med fokus polymer nanofibrer för solbränslefotokatalys. Sista ansökningsdag är 2 december 2024.
Doktorand i ultra-stabila COFs för batterimembranteknologier
Spännande doktorandmöjlighet inom organisk materialkemi! Vill du använda dina färdigheter inom syntes och analys för att bidra till utvecklingen av förnybar energiteknologi? Vi söker en motiverad och kreativ doktorand till vårt banbrytande projekt, som syftar till att utveckla ultra-stabila kovalenta organiska ramverksmembran för jontransport. Dessa material kommer att utvecklas för en rad jonseparationsapplikationer, inklusive redox-flödesbatterimembran. Hjälp till att utveckla nästa generation av porösa, högledande membran för att ersätta PFAs!
Denna rekrytering är kopplad till Wallenberginitiativet Materialvetenskap för Hållbarhet (WISE, wise-materials.org). WISE, finansierat av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, är den största satsningen någonsin på materialvetenskap i Sverige och kommer att omfatta stora insatser vid Sveriges främsta universitet under de kommande 10 åren. Visionen är en hållbar framtid genom materialvetenskap. Läs mer om tjänsten här: Doktorand i ultra-stabila COFs för batterimembranteknologier. Sista ansökningsdag är 2 december 2024.
Postdoktor inom Dynamisk Organisk Nanooptik och Metaytor
Ta chansen att bli en del av vår världsledande forskningsmiljö! Som postdoktor i gruppen för Organisk Fotonik och Nanooptik vid Linköpings universitet kommer du att få arbeta i framkanten av banbrytande forskning inom ett snabbt växande forskningsområde. Du blir en nyckelspelare i vårt spännande ERC-finansierade projekt som syftar till att utveckla nästa generations dynamiskt justerbara metasurfaces för synligt ljus – teknologi som kan förändra framtidens optik och elektronik. Läs mer om tjänsten här: Postdoktor inom Dynamisk Organisk Nanooptik och Metaytor. Sista ansökningsdag är 10 december 2024.
Allmänna frågor och examensarbeten
För allmänna frågor eller om du är intresserad av att göra examensarbete i organisk elektronik, kontakta gärna gruppledarna direkt (se LOE:s kontaktsida).