14 december 2023

Magasinet Physics World har utsett LiU-forskning till ett av årets stora genombrott globalt inom fysik. Det handlar om en studie vid Laboratoriet för organisk elektronik där forskare visade att mjuka elektroder kan odlas i levande vävnad.

Fyra personer ute och går bredvid varandra.
Några av forskarna bakom studien som nu uppmärksammas som ett av årets största genombrott i magasinet Physics World. Från vänster Xenofon Strakosas, Magnus Berggren, Daniel Simon och Hanne Biesmans på Campusbron i Norrköping Fotograf: Thor Balkhed

– Vi är mycket stolta över att dessa resultat nu uppmärksammas av Physics World som en av årets största genombrott, säger Magnus Berggren, professor i organisk elektronik.

Det forskarna lyckades med var att odla elektroder i levande vävnad med kroppens egna molekyler som utlösare. Det långsiktiga målet är tillverkning av helt integrerade elektroniska kretsar i levande organismer. Resultatet publicerades tidigare under året i tidskriften Science.

Att koppla elektronik till biologisk vävnad är viktigt bland annat för att förstå komplexa biologiska funktioner, bekämpa sjukdomar i hjärnan och utveckla framtida gränssnitt mellan människa och maskin.

– Det introducerar ett nytt sätt att tänka på bioelektronik som öppnar för många framtida möjligheter. Några fantastiska tillämpningar som redan finns kan bli mycket säkrare och mer tillgängliga, så att fler människor kan dra nytta av det, säger Hanne Biesmans, doktorand vid LOE och en av huvudförfattarna bakom artikeln.

Tvärvetenskapligt samarbete

Genom att injicera en gelatinliknande gel med enzymer som ”monteringsmolekyler” lyckades forskarna odla elektroder i vävnaden hos zebrafiskar och blodiglar. För att aktivera bildandet av elektroder räcker det med de kroppsegna molekylerna. Det behövs alltså ingen genetisk modifiering eller externa signaler, som ljus eller elektrisk energi vilket varit nödvändigt i tidigare experiment. Just detta är de svenska forskarna först i världen att lyckas med.Blå droppe på elektronisk krets.En gel med enzymer bildar i kroppen ledande elektroder. Foto Thor Balkhed

– Dessa forskningsresultat är ett resultat från ett nära samarbete mellan forskare på Lunds universitet och Linköpings universitet. Både identifiering av problemet med att polymerisera i nervsystemet, formulering av metoder och upptäckten hade inte varit möjligt utan ett tvärvetenskapligt angreppssätt, säger Magnus Berggren.

Physics World är ett månatligt magasin som ges ut av brittiska Insitute of Physics som är ett av världens största samfund för fysiker med över 20 000 medlemmar. De utser varje år de tio största genombrotten inom fysik i världen. Läs mer om listan på physicsworld.com

Artikeln: Metabolite-induced in vivo fabrication of substrate-free organic bioelectronics; Xenofon Strakosas, Hanne Biesmans, Tobias Abrahamsson, Karin Hellman, Malin Silverå Ejneby, Mary J. Donahue, Peter Ekström, Fredrik Ek, Marios Savvakis, Martin Hjort, David Bliman, Mathieu Linares, Caroline Lindholm, Eleni Stavrinidou, Jennifer Y. Gerasimov, Daniel T. Simon, Roger Olsson, Magnus Berggren. Science 2023. Publicerad online 23 februari 2023 DOI: 10.1126/science.adc9998

Forskaren förklarar

Fotograf: Thor Balkhed

Elektroder odlade i levande vävnad

Hanne Biesmans, doktorand vid Laboratoriet för organisk elektronik, förklarar hur de lyckats odla mjuka elektroder i levande vävnad.

Kontakt

Läs mer om forskningen

Senaste nytt från LiU

Forskning om tonårspojkar och sociala medier får bidrag

Vilka influencers följs av tonårspojkar och vad möts de av för budskap om psykisk ohälsa? Det ska undersökas i ett av de forskningsprojekt vid LiU som fått bidrag från Forte.

Flicka läser bok.

"Det är nördigt att läsa"

Intresset för att läsa minskar bland svenska ungdomar, vilket skapar utmaningar för litteraturundervisningen i skolan, särskilt när det gäller motivationen. Samtidigt finns en stor medvetenhet hos lärarna om hur viktigt det är att väcka läslust.

Kinga Barrafrem.

Ny forskning om hur sociala medier påverkar din privatekonomi

LiU-forskare leder ett nytt projekt för att undersöka hur vår identitet påverkar de ekonomiska beslut vi tar – särskilt när sociala medier spelar en allt större roll för finansiell information.