Workshop 6 – Kundvärde, Affärsmodeller och Innovation (2016-11-17)
Denna workshop hade fokus på Kundvärde, Affärsmodeller och Innovation. Professor Daniel Kindström från Avdelningen för industriell ekonomi vid LiU inledde med ett föredrag med efterföljande gruppdiskussioner. Bland frågorna som lyftes hittade vi bl.a.
- Vad målet med innovation är?
- Vad betyder ett allt större fokus på värde och vad får det för konsekvenser?
- Vad är en affärsmodell och hur skiljer vi den från strategi?
- Hur kan vi förändra affärsmodellen? Genom affärsmodellsinnovation?
Vi diskuterade även de resultat som uppkommit ur Etapp 1, samt studenter som kommer involveras i projektet i form av examensarbeten.
Workshop 7 – Nudging (2017-03-10)
Ulrica Melin, projektledare på Stångåstaden, ledde ett föredrag med efterföljande diskussioner kring ”Nudging- Går det att ’knuffa’ hyresgäster till ändrade beteenden?”. Föredraget bygger vidare på det Jenny Palm talade om under Workshop 3 ”Tekniken det lätta – Beteende det svåra”. Beteende kan frammanas genom policys, lagar och förordningar, ekonomiska incitament, information och nudging. Där det senare kan delas in i olika kategorier:
- Förändra den fysiska miljön
- Goda förinställningar
- Sociala normer
- Förenkla och rama in information
För att lyckas med grundtanken att påverka människan till en positiv beteendeförändring genom nudging är det värt att, under planering och genomförande, betänka att
- Det ska vara enkelt att välja det personen hade tänkt från början,
- Transparens och ärlighet – inga ”fulnudges”,
- Inga ekonomiska incitament ska ligga till grund för ”nudgen”
Under workshopen fick vi även ta del av det inledande arbetet som gjorts i våra pågående examensarbeten. Resultaten presenteras i nästkommande workshop.
Workshop 8 – Presentation av projektresultat (2017-06-08)
De fyra examensarbetena (enligt nedan) som pågått under vårterminen presenteras och diskuteras.
- Framtida energilösning för tillvaratagande av överskottsvärme med värmepump - Ett examensarbete utfört på Händelöverket, E.ON (Stefan Elez)
- Primärenergifaktorer för fjärrvärme - Analys och beräkning av primärenergifaktorer för svensk fjärrvärme (Gerda Ingelhag och Michael Gullberg)
- Fjärrvärmens prismodeller – Hur ska de utformas för att ge incitament till minskad klimatpåverkan (Viktor Svensson och Anna Widengren)
- Norrköping framtida värmemarknad (Sara Bley och Elin Lindström)
Workshop 9 – Mind the Gap & Spara och bevara (2017-09-28)
Wiktoria Glad, universitetslektor vid Avdelningen för Tema Teknik och social förändring på LiU, tar upp energieffektiviseringsgapet och hur vi genom att arbeta med beteenden ska kunna minska det (mind the gap). ”Energieffektiviseringsgapet” har kommit att bli en utgångspunkt för forskningen om människor, beteenden och organisering inom den byggda miljön. Det handlar om att den potential för energieffektivisering i den befintliga bebyggelsen och energisystemen som inte tas tillvara.
Patrik Rohdin, universitetslektor vid Avdelningen för energisystem på LiU, talar om energieffektivisering i historisk bebyggelse. Kulturhistoriskt värdefulla byggnader utgör en betydande del av samhällets energianvändning. Ett forskningsprojekt mellan LiU och Uppsala universitet pågår just nu kring energieffektivisering i historisk bebyggelse, vilket innebär byggnader byggda innan 1945. Vi får ta del av pågående arbete, preliminära resultat och diskussioner.
Workshop 10 - Energieffektivisering, inomhusmiljö och kostnadseffektivitet (2017-12-04)
Vi blir bjudna på en presentation av Fastighets AB L E Lundberg i Norrköping och deras nya kontorslokaler. Jimmy Ekström, miljö- och energiansvarig, och Tobias Artursson, driftingenjör, guidar oss genom ett nyrenoverat kontorslandskap med samverkansmodell, vilket känns nyskapande inom branschen och aktörerna i projektet.
Lina La Fleur, doktorand på Avdelningen för energisystem, håller ett föredrag och diskussioner kring Energieffektivisering, inomhusmiljö och kostnadseffektivitet vid renovering av flerfamiljshus.
Vi diskuterar även framtida studier och examensarbeten inom projektet.
Workshop 11 – Hinder och drivkrafter (2018-03-02)
Workshopen hålls hos Eon i Norrköping, där vi inledningsvis får ta del av deras verksamhet med hjälp av Fredric Botlin och Martin Andersson. Vi bjuds även på en presentation kring det examensarbete som pågår inom projektet, med studenterna Emelie Larsson och Anton Lydell. Arbetet har titeln ”Livscykelanalys och livscykelkostnadsanalys av nyckelfärdiga flerbostadshus - En jämförelse mellan betong- och träkonstruktion” där idén kring arbetet har varit frekvent diskuterad inom projektet och arbetet görs inom Stångåstadens ramar.
Patrik Thollander, professor vid Avdelningen för energisystem, håller ett föredrag med diskussionspunkter kring ”Hinder mot och drivkrafter för energieffektivisering i industrin”. Även om enkätstudierna har gjorts inom andra (mer produktbaserade) branscher så finns tydliga nyttor med ämnet inom detta projekt och aktörernas branscher. Energiledning eller ”energy management” är ett intressant ämne för att utvärdera ett företags arbete kring energieffektiviseringar.
Workshop 12 – Trä- eller betonghus? LCC och LCA (2018-05-17)
Workshopen hålls hos Stångåstaden i Linköping där vi får ta del av tidiga resultat från examensarbetet rörande att jämföra nyckelfärdiga hus i betong eller träa av studenterna Emelie Larsson och Anton Lydell. Två specifika flerbostadsbyggnader av vardera trästomme och betongstomme har jämförts och analyserat. De intressanta resultaten tyder på att klimatavtrycket från livscykeln är ungefär detsamma, vilket väcker stort intresse.
Lina La Fleur, doktorand på Avdelningen för energisystem, presenterar delar av sin forskning rörande livscykelkostnadsoptimeringar. Presentationerna är väldigt öppna och inbjuder till långa diskussioner under workshopen.