ASC-ISAR – Interdisciplinary Seminar on Ageing Research

ASC-ISAR erbjuder föreläsningar om äldre och åldrande av tvärvetenskaplig relevans från forskare i forskningsfronten från olika discipliner.

Forskning om äldre och åldrande är till stor del tvärvetenskaplig. Att åldras är en del av att vara människa, men åldrandet är även socialt konstruerat och har ett samband med många olika faktorer, såsom gener, livsstil, samhällsstruktur, välfärd, teknik, sjukvård, medicin och ekonomi. Många forskningsområden rör äldre och åldrande, utan att för den skull klassas som ”äldreforskning”.

ASC-ISAR är en tvärvetenskaplig seminarieserie som vänder sig till alla som är intresserade av forskning om äldre och åldrande. Syftet med seminarieserien är dels att erbjuda föreläsningar från forskare i forskningsfronten från olika discipliner, men även att fungera som en plattform där forskare kan träffas, nätverka samt skapa samarbeten.

Program våren 2022 Visa/dölj innehåll

Exploring the relationship between critical life transitions in older age and mutidimesional social exclusion

19 januari, 2022, kl. 13:15

Prof. Kieran Walsh

Aging and Social Networks: Perspectives from South(east) Asia

9 februari. 2022, kl. 13:15

Dr. Julia Schröders

The challenges to guarantee sexual rights and sexual behavior in long-term care institutions for older people

16 mars, 2022, kl. 13:15

Prof. Feliciano Villar Posada

Inställt. Social robots and meaning making practices between caregivers and care receivers

13 april, 2022. kl. 13:15

Dr. Marcus Persson

Cross-national empirical evidence on the impact of the COVID-19 pandemic on informal carers in Europe

18 maj, 2022, kl. 13:15

Dr. Giovanni Lamura

Family Conflicts: Love and Hate around Inheritance and Gifts

May 19, 2022, 10:15-11:30

Dr. Stephan Köppe

Läs mer om seminarierna på den engelska versionen av sidan.

Forskning om åldrande och social förändring Visa/dölj innehåll

Tidigare seminarier Visa/dölj innehåll

2021

Ageing and Social Change (AGE) – Themes and concepts of a new international Master’s programme

Prof. Andreas Motel-Klingebiel och Dr. Indre Genelyte

1 december, 2021

Learning and dementia

Prof. Lars-Christer Hydén och Elias Ingebrand

8 december, 2021

Ageing and communication technologies

Loredana Ivan, professor, University of Political Studies and Public Administration, Romania.

6 oktober, 2021

Aging and Digital Technology – Friends or Foes?

Dr. Stefan T. Kamin, Friedrich-Alexander University (FAU), Tyskland

19 maj, 2021

Loneliness in older adults – research evidence and future directions

Prof. Lena Dahlberg, Högskolan Dalarna, Karolinska institutet och Stockholms universitet, Sverige