Avdelningen för åldrande och social förändring (ASC)

ASC bedriver avancerad forskning om centrala sociala, politiska och kulturella aspekter av åldrandet. Vid sidan om att erbjuda grundläggande och avancerade studier inom dessa fält, bidrar ASC också till att vår kunskap om åldrandet i ett samhälleligt perspektiv ökar.

ASC bidrar med kunskap om åldrandet både som en social och individuell process i en dynamisk värld, där stora demografiska förändringar är en viktig del av de sociala förändringarna i dagens samhälle – liksom i det framtida samhället. Huvudsakligt fokus för ASCs forskning om åldrande har att göra med förhållandet mellan livslopp och social förändring. Detta komplexa förhållande analyseras på flera nivåer, från samhället som helhet till individen, och samspelet mellan dessa över tid. Utifrån dessa perspektiv forskar ASC om social ojämlikhet, inklusion och exklusion, att åldras med sjukdom och funktionshinder, såväl som att åldras i olika sociala och fysiska kontexter. Forskning vid ASC om demens bedrivs vid Center for Dementia Research (CEDER) och om ålderism och åldersdiskriminering inom ramarna för “ITN EuroAgeism”.

ASC är involverad i fler större forsknings- och utbildningsnätverk som exempelvis “COST Actions of Ageism and on Old-age Social Exclusion”, “The Swedish National Graduate School for Competitive Science on Ageing and Health” (SWEAH) och ‘International, multi-disciplinary, multi-sectoral training network on ageism’ EuroAgeism. ASC har vidare nära anknytning till tidskriften Journal of Aging and Social Change (JASC), vars huvudredaktör finns vid ASC. ASC organiserar ”LiU Interdisciplinary Seminar on Ageing Research” (ISAR), tillsammans med ”Avdelningen för neuro- och inflammationsvetenskap” (NIV) vid IKE, LiU.

Forskning

Forskningsprogram

Tvärvetenskaplig forskning är avgörande för en framgångsrik forskning om åldrande. Vid ASC betonas perspektiv från samhälls- och beteendevetenskap såväl som statskunskap. Forskarna har sin bakgrund i flera akademiska discipliner och integrerar sina perspektiv när de analyserar frågor som har att göra med socialförsäkringssystemet, sociala strukturer, teknologi, ekonomi, geografi, migration, kön, hälsa, och andra områden. För att kunna täcka in alla dessa områden, har ASC initierat forskningssamarbeten med nationella och internationella aktörer inom äldreforskningsområdet.

Forskarna vid ASC använder och utvecklar avancerade metoder och analytiska verktyg inom ramarna för sina respektive traditioner. Kombinationen av avancerade metoder, från statistisk analys till kvalitativa studier, gör det möjligt att bedriva en avancerad forskning vid ASC.

Forskningen vid ASC om åldrande och social förändring utgår från relationen mellan livsloppet och sociala förändringar, inom tre breda områden:

• Tematiskt område I: Åldrande och sociala strukturer.
Det ojämlika åldrandet, social integration, social exklusion och förändringar av välfärdssystemet.

• Tematiskt område II: Åldrandet mellan hälsa och sjukdom.
Hälsa, sjukdom, vård, stödbehov vid ett liv med sjukdom

• Tematiskt område III: Åldrandet i ett sammanhang.
Förändringar av sociala, tekniska och rumsliga kontexter

Länk till Forskningsprogram (pdf)

Bild från en stad med människor som sitter vid ett bord.

Forskningsmiljön Åldrande och social förändring

Forskningsmiljön Åldrande och social förändring bedriver forskning om centrala sociala, politiska och kulturella aspekter av åldrandet. Miljön erbjuder studier inom fältet och bidrar till en ökad kunskap om åldrandet utifrån ett samhällsperspektiv.

Utbildning

Forskarutbildning

LiU erbjuder ett forskarutbildningsprogram i åldrande och social förändring vars syfte är att utvidga och fördjupa de teoretiska och metodologiska kunskaperna genom en ökad förståelse av åldrande som ett forskningsområde. Forskarutbildningen sker i nära samspel med pågående forskningsprojekt.

Målet för forskarutbildningsprogrammet är att utveckla och fördjupa doktorandens kunskaper inom området åldrande och social förändring, både vad gäller teorier och metodologi. För att bli antagen till forskarutbildningsprogrammet krävs utmärkta resultat från tidigare studier och en förmåga att tillgodogöra sig utbildningen.

Det allmänna kravet för att bli antagen är minst 240 hp från tidigare studier.

Vid sidan om forskarutbildningen finns också en möjlighet för postdoc forskare att utveckla sin akademiska karriär i en inspirerande forskningsmiljö efter en doktorsexamen vid något universitet.

Forskare vid ASC ansvarar för masterprogrammet Ageing and Social Change samt bidrar till grundutbildningar vid Linköpings universitet med kurser om äldre och social förändring.

Utbildning

Masterprogram

Om du vill bidra till ett hållbart samhälle för de äldre och öka deras välbefinnande - då är det här rätt mastersprogram för dig. Du delta i undervisningen på campus eller på distans.

Programkurser som du även kan läsa som fristående kurser (på distans eller på campus)

Fristående kurs

Aktuellt

Nyheter

Deltagare vid workshop.

Digitalisering, diskriminering och teknik

Att utgå ifrån att alla personer över 60 år varken vill eller kan förstå ny digital teknik är diskriminerande. Det var ett av ämnena som diskuterades vid en doktorandkurs i Norrköping.

Anna Olaison, biträdande professor vid Avdelningen för socialt arbete, Linköpings universitet.

Nytt forskningsprogram letar lösningar för demensvården

År 2050 kan antalet äldre med demensdiagnos ha fördubblats jämfört med idag. Att ge vård och omsorg till alla blir en stor utmaning. Under året drar ett nytt forskningsprogram igång vid LiU för att hitta lösningar för framtiden.

Gammal kvinna kramas om av vårdpersonal.

Demens sätter inte stopp för nytt lärande

Personer med demens har fortfarande förmåga att lära sig nya saker trots sin sjukdom. Den slutsatsen dras i en ny doktorsavhandling från Linköpings universitet.

Kalender

Seminarier och konferenser

Kontakta oss

Organisation