– Ni får vara med om ett världsunikt experiment där vi visualiserar New Horizons förbiflygning och samtidigt får experternas kommentarer till det vi ser, berättar LiU-professorn Anders Ynnerman inledningsvis.
Han tackar också utvecklarna vid Avdelningen för medie- och informationsteknik Campus Norrköping, Alexander Bock, och Joakim Kilby, doktorand respektive forskningsingenjör, samt ett antal studenter som bidragit till OpenSpace genom sina masterarbeten.OpenSpace
Foto: Monica WestmanMed hjälp av den specialutvecklade mjukvaran får vi följa sonden på resan mot Pluto och dess största måne Charon, inte bara från Visualiseringscenter utan även från ett tiotal andra planetarier och science centers runt om i världen. Vi kan se hur New Horizon rör sig och i vilka sektorer de olika instrumenten arbetar i realtid liksom hur sonden är som närmast Pluto klockan 13.50 svensk tid.Bilden här till höger visar hur kamerorna skannar av ytan och var de olika bilderna sedan ska placeras i det pussel som ska visa det man länge trodde var den yttersta planeten i vårt solsystem. Det tar dock ett tag för bilderna att komma fram, 4,5 timmar tar det för signalerna att komma åter till Jorden och bilderna överförs med en hastighet på 1kbit per sekund. Det tar alltså mer än ett år innan all information finns på plats i NASA:s datorer.
– Vi kommer att kunna konstruera en topografisk karta som vi kan använda oss av när vi ska åka på utflykt till Pluto, skämtar Orkan Umurkhan, en av de forskare som fanns på plats i NASA:s rymdkontroll under förbiflygningen.
Kallt och ogästvänligt
Men förutom att det är långt att åka, för New Horizons har det tagit drygt 9 år att färdas de 5 miljarder kilometrarna från Jorden till Pluto, så är det också kallt, runt 200 minusgrader.– Det är också kylan och mörkret som gav Pluto dess namn när den upptäcktes 1930. Pluto var mörkrets och underjordens gud i den romerska mytologin, berättar astronomen och gästlektorn Marie Rådbo, på plats i Visualiseringscenter.
Pluto har en atmosfär och forskarna har beräknat banan så exakt att New Horizons, som har storleken av ett normalt piano försett med parabol, även passerar Pluto när dvärgplaneten skuggar solen. Det betyder att man kan se atmosfären belyst bakifrån och få en bättre bild av vad den skulle kunna bestå av.Hjärtat förbryllar
På bilderna syns också en formation på Pluto som liknar ett vitt hjärta, 1600 km stort.– Vi vet att de ljusa partierna reflekterar solen och därför är kalla medan de svarta partierna är varmare, men vad det vita består av vet vi inte ännu, förklarade Marie Rådbo.
Men om ett år vet vi mer och bilder kommer att finnas tillgängliga via NASA:s webb så snart de tankats ner och analyserats.Foto: Monica Westman
– Vi har gått in i en ny era av kunskap om universum. De första bilderna från mars anlände i dag för precis 50 år sedan. Vi människor har alltid drivits av att få se vad som ligger på andra sidan, bortom horisonten. Men det är inte ofta vi får se saker för första gången, som ingen människa tidigare sett, konstaterade Carter Emmart, projektledare för OpenSpace vid American Museum of Natural History.
Mera fakta från Marie Rådbo och Anders Ynnerman- New Horizons har inte tagit närmaste vägen utan fått extra fart genom att exempelvis runda Jupiter. Rymdsonden tjänade tre år på det men fick färdas 2 miljarder kilometer extra – totalt 7 miljarder kilometer.
- Musse Piggs hund Pluto dök upp i serierna några år innan planeten upptäcktes, men döptes om till Pluto år 1931.
- Planet betyder vandrare, en planet vandrar på himlen, den rör sig på stjärnhimlen.
- Pluto anses numera vara en dvärgplanet, en äkta planet måste nämligen vara ensam i sitt slag i området. Forskarna har upptäckt att Pluto bara är den första av ett antal dvärgplaneter i det så kallade Kuiperbältet utanför Neptunus. New Horizons är nu på väg för att titta närmare på dem.