Att växa upp i en varmare värld: Politik, etik och estetik i ungdomsaktivism för klimaträttvisa

Barn som demonstrerar
Toronto 15 mars 2019. Fotograf: Dina Dong

I augusti 2018 påbörjade den 15-åriga Greta Thunberg en skolstrejk, i protest mot den vuxenvärld som misslyckats med att ta klimatförändringarna på allvar. Sedan dess har Fridays for Future vuxit till en av de största proteströrelserna någonsin.

Thunbergs skolstrejk följde på en av de varmaste svenska somrarna sedan mätningarna började, med mer än 60 skogsbränder som härjade i veckor och skapade debatt och växande insikt om att klimatförändringar inte längre är ett problem för en avlägsen framtid. Thunbergs praktik av civil olydnad gav upphov till rörelsen Fridays for Future som nu mobiliserar barn och unga över hela världen i kampen för generationsrättvisa. Genom gatuprotester, events i sociala medier och politiska aktioner under FN:s klimatkonferenser har denna globala ungdomsrörelse gett politisk röst och energi till en ny generation av klimataktivister som kommer att växa upp i – och bära bördan av – en varmare värld. 

Detta projekt syftar till att undersöka den politiska etiken och estetiken i Fridays for Future-rörelsen. Vi analyserar:

  1. de berättelser som barn och unga för fram om en varmare värld
  2. de politiska och etiska horisonter som de öppnar upp i sökandet efter klimaträttvisa mellan generationer.

Forskare
Visa/dölj innehåll

Organisation
Visa/dölj innehåll