Min forskning kan delas in i två huvudstråk; barn och migration och barns politiska representation i samtida demokratier. Gemensamt för dessa är att de på olika sätt syftar till att studera samhällsutmaningar om barn, medborgarskap och politik. Barn utgör cirka 30 % av jordens befolkning och utgör därmed en betydande del av de människor som är föremål för, och deltagare i, nationell och internationell politik. I min forskning vill jag ge ett bidrag till vår kunskap om hur barn är föremål för politik och hur barn och unga agerar politisk i samtida demokratier.
Barn, migration och politik
I detta forskningsstråk intresserar jag mig idag särskilt för att studera de politiska strategier, proteströrelser och den politiska aktivism som har drivits av barn och unga själva i samspel med andra aktörer i det civila samhället för asylsökande barns rätt att få stanna.
Forskningsprojekt: Non-citizen children and anti-deportation campaigns: political strategies and mobilization for the right to stay
Syftet med projektet är att granska barn och ungas deltagande i anti-deportationskampanjer och hur de använder sig av olika politiska strategier för att kräva barns rätt att få stanna i landet.
Barns politiska representation i samtida demokratier
Hur har barn betraktats och skapat sig själva som politiska subjekt i tid och rum? I detta forskningsstråk har jag de senaste åren intresserat mig för barns rättigheter ur nutida, historiska och politiskt filosofiska perspektiv. Bland annat inom ramen för tre forskningsprojekt:
- Allmän rösträtt? Rösträttens begränsningar i Sverige efter 1921. I detta projekt arbetar jag särskilt med det delprojekt som handlar om den politiska debatten kring förändringar av åldersgränser och rösträttsbegränsningar under 1900-talet. De empiriska undersökningarna väcker också en rad viktiga teoretiska frågor om hur vi historiskt och idag ser på barn och ungas politiska representation.
- Ungas representation i Världspolitiken: klimat, migration och hälsa. I det här projektet jämför vi hur, och av vilka, unga människor är representerade i samtida globala institutioner och vilka effekterna av sådana representationer är i tre framträdande områden; klimat, migration och hälsa.
- Att växa upp i en varmare värld: Politik, etik och estetik i ungdomsaktivism för klimaträttvisa. I detta projekt undersöker vi den politiska etiken i Fridays for Future-rörelsen och analyserar de berättelser som barn och unga för fram om en varmare värld och de politiska och etiska horisonter som de öppnar upp i sökandet efter klimaträttvisa mellan generationer.
Child Rights Governance
En viktig utgång av detta arbete är att jag tillsammans med Bengt Sandin (Linköpings Universitet – Tema Barn) och Anna Holzscheiter (Berlin Frei Universität) är redaktörer för en kommande special issue om Child Rights Governance som publiceras i tidskriften Childhood under 2019. Under begreppet Child Rights Governance intresserar vi oss för hur den ökade spridningen, implementeringen och kontrollen av barns rättigheter i kölvattnet av barnkonventionen har kommit att bli en ny form av politisk styrningsmekanism i skilda nationella och internationella sammanhang.
Forskningsprojekt: Allmän rösträtt? Rösträttens begränsningar efter 1921
Projektet är den första systematiska undersökningen av den svenska rösträttens begränsningar och utvidgningar efter 1921 och belyser därmed aspekter av den svenska demokratiseringsprocessen som fram tills idag har varit så gott som outforskade. Delprojektet handlar mer specifikt om den politiska debatten kring förändringar av rösträttsåldern under 1900-talet.
Länkar
Child Rights Governance
Allmän rösträtt? Rösträttens begränsningar efter 1921