Avvecklingen av kommunikationsinfrastruktur i Sverige: organisatorisk kunskapsförändring, ansvar och värdeskapande

Elstolpe med varningstext

I mitt Profutura project studerar jag avvecklingen av kritisk kommunikationsinfrastruktur i Sverige, med fokus på den pågående nedmonteringen av det analoga nätverket för telefoni och internet ägd av Telia (kallad för "kopparnätet").

Huvudfrågan handlar om att förstå det formella och informella arbetet med infrastrukturell nedmontering, vad det innebär för olika aktörer i samhället, samt hur den aktualiserar frågor om styrning vid nedmontering; organisatorisk kunskapsförändring, och ansvar vid nätfrånkoppling och avfallshantering.

Stora kommunikationsnät såsom satellitnätverk, radio, tv, telefonnät organiserar samhällen, transnationella flöden av varor samt statsmakt och medborgarskap. De präglar idéer om vad det innebär att tillhöra samtiden. De har förändrat kommunikation över tid och rum samt föreställningar om modernitet genom uppkoppling och kommunikation på distans. Samtidigt har den pågående digitaliseringen medfört att många stora kommunikationsnätverk håller på att läggas ner, bl a 2G, 3G och kopparnätet, såväl i Sverige samt i andra delar av världen. Dessa processer skapar många olika spänningar i samhället som hittills förblir outforskade.

Projektets övergripande intresse är att utforska dessa spänningar för att förstå hur stora samhällsnätverk förlorar sitt värde, nedmonteras och tas ur bruk från samhället. Projektet intresserar sig av de gråa zonerna som dessa processer medför; samt vad händer i dessa gråa zoner; hur föreställs ett bra slut, av vem och för vem? Särskilt fokus ligger på hur frågor om ansvar aktualiseras och hanteras vid avveckling när olika regelverk tappar sin kraft med försvinnandet av objekten som de reglerar; när utrustning tas ner och förändrar sitt värde; och när alternativ för uppkoppling inte alltid finns tillgänglig. Projektet intresserar sig även av den organisatoriska aspekten av nedmontering - vad innebär arbetet med nedmontering, vilka utmaningar finns och hur de hanteras; samt hur de som arbetar med nedmonteringen förhandlar sitt egna kunskapsåldrande och yrkesundergång. Med andra ord, projektet studerar de sociala, organisatoriska, kunskaps- och materiella förändringar som blir aktuella i samband med infrastrukturell avveckling, i tid och rum.

Projektet studerar dessa frågor med fokus på nedmonteringen av kopparnätet i Sverige. Nätet är djupt förankrat materiellt, organisatoriskt och kulturellt i Sverige. Med anor från 1800-talet då telefonin började användas i Sverige, har nätet använts såväl för telefoni som för bredband internet för att tillhandahålla och möjliggöra vård, offentliga tjänster, privat- och företagskommunikation. Nätet har även varit av central betydelse i utbyggnaden av välfärdsstaten i Sverige. År 2008 tog Telia beslut att avveckla nätet, en process som har pågått sedan dess och förväntas att avslutas stegvis vilket gör det till ett intressant studieobjekt.

Projektet bidrar till medieinfrastrukturstudier och mediehistoria utifrån perspektiv och ansatser från teknik-och vetenskapsstudier samt antropologi.

Relaterat

Organisation