Forskningsprojektet Matutmaningen
Matutmaningen är en del av ett forskningsprogram för hållbar konsumtion, Mistra Sustainable Consumption. I matutmaningen får hushåll försöka uppnå ett eller flera mål för hållbar matkonsumtion under en period.
Till deltagande hushåll
Deltagande hushåll får välja ett eller flera mål för hållbar matkonsumtion att försöka uppnå under en sammanhängande period på minst 4 veckor och upp till 2 månader. Exakt när försöksperioden blir kan vi komma överens om baserat på vad som passar er (men försöket behöver vara klart innan mars 2024). Målen ni har att välja bland är:
- Äta för minskad klimatpåverkan
- Äta för att främja ett rikt odlingslandskap
- Äta mindre av energitäta och näringsfattiga livsmedel (som läsk och godis)
- Äta mindre av rött kött och chark
- Äta mer frukt, grönt och baljväxter
Innan ni börjar får ni fylla i en enkät om hur era matvanor ser ut i dagsläget. När ni påbörjar utmaningen kommer ni få ett ”startkit” av oss, med lite tips och inspiration anpassat till det/de mål ni har valt. Under försöksperioden kommer ni att få föra korta dagboksanteckningar där ni reflekterar över hur ni tycker att det går med att ställa om era matvanor – möjligheter, svårigheter, hur det påverkar er osv. Mot slutet av försöksperioden kommer ni att intervjuas av oss, där ni får berätta mer i detalj om era upplevelser och reflektioner om hur det har gått.
-------------------------------------------------------------------
Länkar till dagböcker och enkäter
Basenkät
Här hittar du formuläret för basenkäten som du fyller i innan försöksperioden startar:
Veckorapport
Här hittar du formuläret för veckorapporten
Slutenkät
Här hittar du formuläret för slutenkäten